Borvidék

2023.11.10. 10:31

Megkóstolták az egri újborokat a Fúzióban

Szent Márton napi újbor kóstoló a az idén 30 éves Gál Tibor Pincészet Fúziójában. Az újdonságok mellett a hagyományok szerepe is fontos az Egri Bikavér Lovagrend szerint.

Szabadi Martina Laura

Szent Márton napi újbor-kóstoló a Gál Tibor Pincészet Fúziójában

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt évek során kialakult hagyományok folytatásaként az idén is  Szent Márton Napi újbor kóstoló ünnepet tartott libalakomával egybekötve az Egri Bikavér Lovagrend, az Egri Borbarát Hölgyek és Borbarátok részvételével az idén 30 éves Gál Tibor Pincészet Fúziójában. Mikuska Péter a borlovagrend társelnöke kiemelte, az esemény fontos része a hagyományőrzés.

– Az aktualitás, hogy a Gál Tibor Pincészet idén 30 éves, s idén avattunk Gál Tibornak emléktáblát a Sík-hegyen, ifjabb Gál Tibor is idén lett borlovag, így ez adta a helyszínválasztás apropóját. Boraik idén nagy sikereket értek el nemzetközi szinten is. Hagyományos libás ételekkel készült borlovag társunk, a Fekete Ló Fogadó tulajdonosa, lesz például lúdláb torta és ludaskása is. Az új borok az Ostoros Családi Pincészettől Irsai Olivér, a Gál Tibor Pincészettől Egri Csillag, a Tarjányi Pincészettől Libabor, ők minden évben készítenek ilyet, a Tóth Ferenc Kékfrankos rosé a Szuromi Családi pincészet Kékfrankost mutat be – részletezte a tételeket Mikuska Péter.

Kiemelte, azért is fontosak az ilyen néphagyományokhoz köthető események, mert én közben sok nagy esemény volt, de az év végi számadáshoz meg kell állni egy pillanatra.

– Mindezzel a kulturált és mérsékelt borfogyaszás népszerűsítése is cél, illetve az is, hogy a Gárdonyi 100 Egri Csillag és a Gárdonyi Egri Bikavér is bekerüljön a vérkeringésbe, amelyek nívós ajándékok lehetnek a borkedvelőknek, hiszen Eger legjobb termőterületeiről készültek. Ennek bevételét pedig a Gárdonyi szülőházának felújítására és bormarketingre fordítjuk – közölte érdeklődésünkre.

Az is elárulta, idén év végén a hagyományoknak megfelelően, de új helyszínen tartja a Borszalont a borász közösség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában