Tudomány és hit

2023.11.07. 15:34

Megnyitották az egri egyetemen a Magyar Tudomány Ünnepét + fotók

A Magyar Tudományos Akadémia az idén immár 20 éves Magyar Tudomány Ünnepén kiemelt figyelmet szentel mind a mesterséges intelligenciának, mind más olyan technológiáknak, amelyek megértésében a tudomány magyar művelőinek meghatározó szerepük van.

Hornyák Réka

Együttműködési megállapodást írtak alá

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Megnyitották a A Magyar Tudomány Ünnepét kedden az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen. Az ünnepségen a Magyar Tudományos Akadémia és az egri egyetem megújította együttműködési megállapodását is. 

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az egri egyetem rektora, köszöntőbeszédében elmondta, hogy a Magyar Tudomány Ünnepéhez 1997. óta csatlakozik minden évben az egyetem. Hozzátette, az országos programsorozat egész novemberben tart, az egyetem idén közel 40 tudományos programmal készül az érdeklődőknek. 

– Katolikus egyetemként küldetésünk az, hogy felelős kérdésekre felelős válaszokat adjunk és, hogy értékeket, eredményeket teremtsünk, melyeket tovább adhatunk a következő nemzedékeknek. A cél egy élhető, emberbarát jövő előkészítése, ezért felelősséggel és hálával tartozunk a tudománynak, a tudósoknak. Napjainkban, a 21. században számtalan kihívással állunk szemben, mint a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, a klímaváltozás és sok más, tudományhoz kapcsolódó kérdés, melyek megválaszolása és tanulmányozása rajtunk is múlik. A szabadság és az erő, amely által teremteni tudunk a tudományban és a hitben rejlik, hinnünk kell, hogy a tudomány által megismerhetjük a teremtett világot – fogalmazta meg gondolatait a nyitóbeszédében az egri egyetem rektora. 

Az eseményt a Magyar Tudományos Akadémia részéről, dr. Kocsis Károly, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, az MTA Miskolci Területi Bizottságának elnöke nyitotta meg. 

– Mi tudósok törekszünk az igazság és a valóság megismerésére és annak bemutatására, továbbadására. A Magyar Tudomány Ünnepét évek óta vidéki intézményekben nyitjuk meg, idén az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen az a hely, ahol a szellemi tudás fontosságának novemberi programsorozatát megkezdjük. Az egri és a miskolci egyetem Észak-Magyarország szellemi tudásában az elitet képezik. Célunk, hogy nyilvánvalóvá tegyük a tudomány szerepét a mindennapi életben és hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tudomány a legmegbízhatóbb forrás az élet feltárásában. Ezért feladatunk és felelősségünk van a tudomány formálásában és a társadalom tudásában, törekszünk a környezetünk megismerésére és a felvilágosításra. Ez alkalommal a hit és a tudomány együtt ünnepel – hangzott el dr. Kocsis Károly, Magyar Tudományos Akadémia tagjának köszöntője.

A Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem együttműködési megállapodását dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az egri egyetem rektora és dr. Kocsis Károly, a MTA Miskolci Területi Bizottságának elnöke írták alá. A két intézmény először 2011-ben írt alá együttműködést, azonban azóta sok változás történt a vezetőségekben. Idén úgy döntöttek, hogy megújítják és erősítik a szerződést, mely azt mutatja, hogy a tudományt érdemes szervezni, valamint azt, hogy a miskolci és az egri egyetem szellemi tudásának együttes munkája eredményes és nélkülözhetetlen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában