Balassi-kard

2023.11.17. 09:57

Megtudtuk, kik kapják az idei Balassi-kardot

Fekete Vince székely költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed Al-Naggar egyiptomi arab műfordító a díjazottak.

Szabó István

A Balassi-kardok a burgenlandi felszentelésen

Forrás: Rosta Tibor/MTI

Fekete Vince költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed Al-Naggar egyiptomi arab műfordító veheti át a Balassi Bálint-emlékkardot 2024. február 14-én, Bálint napján Budapesten, közölte portálunkkal Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány gyöngyösi származású elnöke, a Balassi Bálint-emlékkard nemzetközi művészeti elismerés életre hívója. 

– A Kézdivásárhelyen született 58 éves Fekete Vince babérkoszorús költő, eddig tizenhét verseskötettel gazdagította a magyar irodalmat, tizennégy éve a Székelyföld című folyóirat szerkesztőjeként tevékenykedik. Abdallah Abdel-Ati Abdel-Salam Mohamed Al-Naggar 1983-ban született, kairói egyetemi évei alatt ismerkedett meg a magyar nyelvvel az ottani magyar tanszéken. Eddig többek között Petőfi Sándor, József Attila, Kosztolányi Dezső, a Balassi-kardos Lövétei Lázár László és Vörös István verseit fordította le. Ebben az évben a Balassi Kard Művészeti Alapítvány felkérésére Balassi Bálint válogatott költeményeit ültette át arab nyelvre: 29 alkotását költötte át, az ezeket tartalmazó kétnyelvű kötet megjelenés előtt áll. A Balassi Bálint-emlékkard az első magyar irodalmi díj, amely mind az öt kontinensre eljutott, eddig 51 költő és műfordító kapta meg – részletezte Molnár Pál.

Portálunkon beszámoltunk már arról, hogy az idei kardszentelő Balassi-misét a burgenlandi Boldogasszonyban (Frauenkirchen) tartották, ahol a térség magyarjainak évi magyar nyelvű istentiszteletén áldották meg a díjazottaknak járó szablyákat. Magát a díjként szolgáló Balassi-kardot a XVI. században élt Balassa Menyhárt főispán sírjában talált kardmaradvány alapján évről évre Fazekas József bonyhádi kardkovács készíti.

Molnár Pál tavaly arról is beszélt portálunknak, hogy a díjhoz több más elismerés és esemény is szorosan kapcsolódik, például a Balassi-mise mellett az Európa-érem, a Szkíta Aranyszarvas-díj, vagy a Balassi-Bálint emlékkard Borseregszemle. Mint akkor hozzátette, utóbbi különösen szorosan kötődik Heves vármegyéhez: az addig megtartott 18 borseregszemle közül három zajlott Egerben, egy pedig a szülővárosában, Gyöngyösön.


 


 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában