Ünnep

2023.11.01. 09:19

Mutatjuk, milyen üzletek tartanak nyitva november 1-jén

Nem halunk éhen, ha egy napig nem nyitnak ki az üzletek szerdán. Ha mégis nagyon kell valami, mutatjuk, hova indulj.

Barta Katalin

Mindenszentek napja az emlékezésé

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

November 1-je, azaz a mindenszentek munkaszüneti nap, amely idén szerdára esik. Ezen a napon a boltok többsége, a bevásárlóközpontok és a plázák zárva maradnak, ennek megfelelően érdemes intézni a bevásárlást. Hová szaladhatunk be, ha mégis szükségünk lenne valamire? A hovege.hu csokorba szedte, hogyan alakul a boltok ünnepi nyitvatartása november 1-jén.

Mindenszentek és halottak napja

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban. Ilyenkor sokan látogatnak el a temetőkbe, hogy elhunyt rokonaikra, szeretteikre emlékezzenek, és a hagyományoknak megfelelően rendbe tegyék a sírokat. Mindkét nap az emlékezésé, de csak november 1-je munkaszüneti nap, november 2-a, azaz halottak napja már „rendes” munkanap. Jó tudni: a temetők egész héten hosszabb nyitvatartással várják a megemlékezőket, jellemzően este 8-ig vannak nyitva.

Boltok ünnepi nyitvatartása mindenszentekkor

November 1-jén, szerdán az üzletek, diszkontok, hiper- és szupermarketek zárva lesznek, előtte (október 31-én,) és utána (november 2-án) viszont a megszokott nyitvatartás szerint várják a vásárlókat. A boltok ünnepi nyitvatartását jogszabály szabályozza, de vannak olyan üzletek, amelyekben ezeken a napokon is vásárolhatunk. Néhány CBA, Coop, Príma és Reál bolt (jellemzően a kisebbek) mindenszentekkor sem zárnak be, azonban a nyitvatartási idő üzletenként eltérhet. Érdemes még az ünnep előtt figyelni a kiírásokat az adott boltban.

Nyitvatartás november 1.: itt vannak a kivételek, ezek az üzletek biztosan nem zárnak be:

  • a benzinkutak
  • az ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak
  • az önálló virágboltok
  • az újságosok
  • az édességboltok
  • a vendéglátó- és szórakozóhelyek
  • a kisebb, boltok, trafikok, ahol a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögé.

A benzinkutaknál működő üzletek (pl. Spar, Tesco, Fresh Corner) is nyitva lesznek, ahogy az éjjel-nappali boltok sem zárnak be ünnepeken

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában