Akció

2023.11.20. 13:19

Nagytakarítást szervezett Hatvanban a Pro Natura + fotók

Ismét megszervezte a Pro Natura Mozgalom az őszi nagytakarítást Hatvanban. Az akció során mintegy kilenc köbméter szemetet szedtek össze a résztvevők.

Tari Ottó

Sokan döntöttek úgy, hogy segítenek összegyűjteni a városszerte eldobált hulladékot. Családosok, diákok, civil szervezetek, aktivisták is csatlakoztak az összefogáshoz.

Ez már az ötödik év, hogy megrendezték a programot. Ez alkalommal a Kisfaludy utca és a Delelő utca környékét, a Vitéz kertsort, valamint a 21-es út M3-as autópálya melletti szakaszát tisztították meg az önkéntesek mellett a hatvani lovasok, a horgászok, a Bajza-gimnázium és az újhatvani romai katolikus általános iskola tanulói. Rajtuk kívül részt vettek a kezdeményezésben a Hatvani Városvédő Egyesület, a Liszt Ferenc Vasutas Nyugdíjas Klub és a Vasutas Szakszervezeti Nyugdíjas Klub tagjai is. A munkában a közterület-felügyelet és a polgárőrség is segített.

Horváth Richárd polgármester elmondta, büszke arra, hogy összetartó és egyre erősebb a környezetvédelmi közösség Hatvanban. – A városvezetés kiemelt figyelmet fordít arra, hogy élhető, tiszta és rendezett környezetet alakítson ki. Öröm látni, hogy a Pro Natura Mozgalom erősíti ezt a törekvést, hiszen rendszeresen ösztönzi az embereket az összefogásra a környezetünk védelme érdekében – emelte ki.

Kádár Róbert, a Pro Natura Mozgalom egyik alapítója szerint egyre kevesebb hulladék jelenik meg a határban. Tapasztalatuk alapján az elmúlt öt évben történt folyamatos ellenőrzéseknek köszönhetően csökken az illegális szemétlerakók száma.

Az akció során kilenc köbméternyi szemét gyűlt össze, így az elmúlt évek alatt összesen immár kilencven köbméter hulladéktól mentesítették a várost.

A programot a Pro Natura Mozgalom az Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozva szervezte. A hulladékgazdálkodással kapcsolatos környezetvédelmi kampány céljai közé tartozik, hogy ráirányítsák a figyelmet az emberi túlfogyasztás mértékére, valamint a fenntartható jövő fontosságára.

A kezdeményezéshez a hatvani kulturális intézmények is csatlakoztak, így az Ady Endre Könyvtár alkotói pályázatot hirdetett gyerekeknek, amire november 22-ig lehet jelentkezni. Azt kérik az általános iskolás korosztálytól, hogy találjanak ki egy mesét a hulladékcsökkentéssel kapcsolatban, majd illusztrálják a történetet újrahasznosított anyagokból. Továbbá november 22-én és 23-án az intézményben lesz Herbatanoda is a Grassalkovich Művelődési Ház szervezésében.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában