Itt a Gondosóra

2023.11.28. 19:55

Nem csak Kordáék, vagy Esztergályos Cecília használja, a nyugdíjasok egyre inkább kedvelik

A nyugdíjas korúak a média egyre több felületén ismerhették, ismerhetik meg mostanában a Gondosóra Programot. Egyik egri olvasónk például elmondta, hogy ő akkor figyelt fel rá, amikor dr. Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója Korda Györgynek és Balázs Klárának átadta az eszközöket. Regisztrált is nyomban telefonon és egy hete postai küldeményként már meg is kapta.

Sike Sándor

Dr. Nyitrai Zsolt gratulál Esztergályos Cecíliának, aki a gondosóra 250 ezredik felhasználója

Forrás: Nyitrai Zsolt/Facebook

– Az sem kerülte el a figyelmemet, amikor Nyitrai úr Esztergályos Cecíliának gratulált abból az alkalomból, hogy a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő lett a Gondosóra program 250 ezredik felhasználója – tette hozzá a hetvenes éveiben járó Tóth Zoltán.

Az "Életet az éveknek" Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének vármegyénkbeli elnökhelyettese és az Ezüstidő Szabadidős Egyesület elnöke, Fűrész János a program kapcsán úgy fogalmazott, hogy ma, amikor a normalitás és az őrület között kell választani, egy államnak a saját polgáraival kell törődni. Örömmel nyugtázza a nyugdíjas társadalom, hogy ebben az ideológiáktól vezérelt zűrzavaros világban a kormány állja a sarat, s újabb meglepetéssel szolgál azoknak, akik hátukon hordták az elmúlt évtizedek búját, baját, tört hitét. Megbecsüli az öregeket, s a zsoltár szavaival üzen a 2,5 millió nyugdíjasnak: Bízzatok! Igen sérülékeny az élet, ezért erős akarattal kell kontrollálni minden problémát.

– A nemzet szolgálatában álló kormány az elmúlt időben újabb segítő, térítésmentes gondoskodással lepte meg az időseket, a Gondosóra diszpécserszolgálat országos kiépítésével. Nyugodtan állíthatjuk, hogy ez a rendszer a hazai idősügyi szociális és jóléti szolgáltatás mérföldköve. A Gondosóra sokszorosan több, mint egy eszköz, valóságos társ, mely élhetőbbé teszi a mindennapjainkat. Egy gombnyomás, s érkezik a segítség. Európában egyedülálló ez a fajta idősekről való gondoskodás, ingyenesen igényelheti minden lakástulajdonos 65 év feletti magyar állampolgár – mondta a nyugdíjas vezető.

Szerinte a legnagyobb baja az idős korosztálynak, hogy a napokat általában egyedül, sok-sok nehézséggel kell megélni, fél, hogy valami baja történik, s nincs azonnal kihez fordulnia. Bármilyen helyzetben segít a gondosóra nevű kis eszköz, mely biztonságot ad és mázsás terhet vesz le a család, hozzátartozók válláról. Baj esetén csak meg kell nyomni a kis gombot, s a központban lévő személyzet dönt saját hatáskörben, vagy a kontakt személy(eke)t, vagy a mentőket, a rendőrséget értesíti. Fűrész János úgy véli: jók a visszajelzések, terjed a közösségükben és szájhagyomány útján is.

– Egyedül élek, térdműtétre várok, bizonytalan a mozgásom, s a készülék biztonságot jelent számomra. A lányom töltötte ki az online űrlapot a személyi igazolványom és a lakcím nyilvántartási adataim alapján, s futár hozta ki az ingyenes csomagot. Az egyik kontakt személy is ő lett, akit telefonon értesít baj esetén a diszpécser központ, a másik a közelben lakó húgom, akinek kulcsa is van a lakásomhoz – ezt már Posgay Andrea mondta portálunk kérdésre.

Az elmúlt hónapokban kétszer is elvesztette napközben az eszméletét, egyedül volt otthon – ezt már Kormos Mátyás mondta, aki elárulta: a felesége néhány kattintással a gondosora.hu weboldalon regisztrált.

– Az apró készüléket a karomon hordom, vízhatlan, így zuhanyzáskor is rajtam van. Lelkiismeretesen követik a történéseket a diszpécserek, a múltkor odaütöttem véletlenül a radiátorhoz, élő hang szólalt meg, hogy mi történt. Bátran megyek ki a kertembe, a beprogramozott készülék baj esetén jelzi az éjjel-nappali diszpécserközpontnak a hely koordinátáit – mondta lelkesen Kormos úr.

Apró István szívműtét után igényelte a 06/1 445-0080 telefonon, s ugyancsak regisztrált párja, Gréta is.

– Nyugodtan vagyunk, mert rosszullét, otthoni baleset, fulladás, bármilyen baj esetén éjjel-nappal ott a nyakunkban a biztonság, a gondosóra. Tudjuk, hogy a szolgáltatás csak Magyarország területére szól, így ha külföldre készülünk felfüggesztjük azt – fogalmazott.

A szintén egri, s már nyugdíjas Farkas Péter édesanyja 91 éves. Elmondása szerint ő igényelte neki online a gondosórát, amit a nyakában hord. Ő tölti három naponként.

– Egyszer lemerült, s vonalason értesítették a feltöltés szükségességéről. A kontakt személy én vagyok, megadtam a mobil és a vonalas számomat is – tette hozzá Péter.

A gyöngyösi Mátra Nyugdíjas Egylet elnöke, Tóthné Irén portálunknak elmondta: egyik tagjuk adott hírt neki erről a lehetőségről, s 2023 márciusában ő is megkapta a készüléket, melyet belföldi üdüléseikor is magával visz.

– Megnyugtat, hogy van. Még, hála Istennek, nem volt szükségem rá.

Egy napig érezhette életmentőnek magát, a gondosóra jobb lett volna

A Heves Megyei Hírlap egyik kézbesítője osztotta meg portálunkkal azt a történetet, amiben egy rövid ideig életmentőnek érezhette magát, majd azzal kellett szembesülnie, hogy későn jött a segítő aggodalma. Elmondása szerint a lap egyik – a hetvenes évei elején járó – olvasója egyedül élt, de előfizetőként mindig korán reggel kivette a lapot a postaládájából. Egy szombati hajnalon azonban a dobozban ott volt még a pénteki lapszám. A kézbesítő tudta róla, hogy nem jár hozzá senki, csengője nincs, s a kapuját mindig zárja, ezért jelezte a körzeti megbízottnak, hogy nincsen rendben valami. Az éjszakai szolgálatát éppen leadó körzeti megbízott riasztotta is a kollégáit, akik a kerítésen átmászva jutottak be az ingatlanba, ahol még életben találták a két nappal korábban elesett embert. Mentő vitte be a sürgősségi osztályra, ahonnan a kórház intenzívre osztályára került, de sajnos nem tudták megmenteni, egy nappal később elhunyt.

– Hiába, hogy az az ember egészségesnek látszott, biciklivel járt mindenhová, egy otthoni baleset elég volt ahhoz, hogy végezzen vele. Biztos vagyok benne, hogy ha lett volna gondosórája, ez nem történik meg – mondta kézbesítő munkatársunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában