Készülődés

2023.11.23. 09:45

Óriási adventi kalendáriummá változik a könyvtár épülete Lőrinciben

A bibliotéka munkatársai megszámolták, hogy a hajdani kúriának éppen huszonnégy ablaka van.

Tari Ottó

Huszonnégy estén át világíthat ablakaiban a fény

Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

Lőrinci egyik legpatinásabb, történelmi értékeket is hordozó épülete a településközpontban lévő Szabadság téri egykori Wampetics-kúria, amely a városi könyvtárnak ad otthont. A képviselő-testület döntése alapján 2004-re fejeződtek be az épület – amelyben azelőtt szociális otthon működött – átalakítási és felújítási munkálatai.

A kis kastély tulajdonosa az a Wampetics Ferenc volt, akitől Gundel Károly 1910-ben megvásárolta a máig híres városligeti étterem bérleti jogát. Wampetics ekkor vette meg az ingatlant a birtokkal együtt, ami addig Hoffmann Jakab tulajdonában állt.

A háború utáni államosítás révén közösségi célokat szolgáló épület ablakait a könyvtár munkatársai a napokban megszámolták, s az eredményen maguk is meglepődtek: a hajdani kúriának éppen 24 ablaka van! Nyomban elkezdték az ötletelést, amely szerint mi volna, ha az egész könyvtár egy nagy adventi naptár lenne?

Innentől már „adta magát” a folytatás: december elsejétől a várakozás időszakában minden nap újabb ablakba költözik majd fény, ily módon egy hatalmas adventi kalendáriummá változik az épület Lőrinciben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában