Hívatlan vendégek

2023.11.29. 18:05

Óriási vadkárok Hevesben, Sirokban már kilövési engedélyt kértek

A szarvasok és az őzek hozzászoktak ahhoz, hogy nem bántják őket a településeken, így egyre közelebb merészkednek.

Heol.hu

Nagy károkat okoznak az őzek és a szarvasok Heves vármegyében. Van, ahol egészen a lakótelepig merészkednek, a kiskertekben károsítják a gyümölcsfákat vagy a temetőben legelik le a friss virágokat. Sirokban kilövési engedélyt kértek rájuk, ugyanis nem csak a futballpályán, de a játszótéren is nyugodtan bóklásznak a vadállatok - derül ki a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorából.

Székely Zoltán nagyrédei gazda azért panaszkodik a riportban, mert 2000 birsalmafát ültetett, de ebből már körülbelül húszat tönkre tettek az állatok. Arra is kitért, hogy a Mátrában és a Bükkben megjelentek a farkasok, ennek velejárója, hogy a szarvasok lejönnek a mezőgazdasági kultúrákba, az őzek pedig rendkívül elszaporodtak.

Szilvásváradon nem telik el nap vadgázolás nélkül, számolt be a Kossuth Rádiónak Szaniszló László polgármester. A helyi temető köré új kerítésrendszert kell miattuk építeni, mert azt folyamatosan átszakítják, áttörik.

Kovács István János a Magyar Vadászkamara Heves Vármegyei titkára szerint bár folyamatosan zajlik a vadetetés, ez sem tántorítja el a vadakat, hogy bemerészkedjenek a településekre.

Hogy Egerben mi a helyzet e téren és mi a leghatékonyabb védekezés a szarvasok, őzek károkozása ellen? Mikor forduljunk a vadásztársasághoz? Kiderül a Kossuth Rádió riportjából, amelyet ide kattintva lehet meghallgatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában