Madármentés

2023.11.08. 17:42

Ritka madarat mentettek Verpeléten, még a szakemberek sem találkoztak ilyennel

Ritka vendég bukkant fel Verpeléten, az átutazóban lévő védett sarki búvár mindenkit meglepett.

Hornyák Réka

Egy sarki búvármadárra bukkantak Verpeléten

Forrás: Verpelét Város Önkormányzata/Facebook

Kedden lakossági bejelentés érkezett, hogy egy udvarban egy furcsa kinézetű vízimadár található és nem hajlandó felszállni – tette közzé Farkas Sándor, Verpelét polgármestere szerdán a város önkormányzatának Facebook oldalán. 

A helybeli lakosok értesítették dr. Lénárt Ákos feldebrei állatorvost, aki éppen Verpeléten tartózkodott, ezért a helyszínre sietett. Megvizsgálta az állatot és látható sérülést nem talált rajta. Javaslatára a polgármester felvette a kapcsolatot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának illetékes szakembereivel, akik a helyszínre érve megállapították, hogy a különleges vendég egy átutazóban lévő védett sarki búvár (Gavia arctica). Ez a faj szórványos átvonuló és téli vendég hazánkban, ami csak nagyon rövid időt tölt el nálunk. 

A nemzeti park igazgatóság egri mentőállomásának szakemberei szerint a madárnak - az előzetes vizsgálatok alapján -, kisebb horzsolásokon kívül nincsenek látható sérülései. Elmondták, munkájuk során még nem találkoztak ezzel a madárfajjal. Az átutazóban lévő madár most egy rövid kitérő gyanánt a nemzeti park igazgatóságának egri mentőállomásán tartózkodik. A szakemberek elmondták, hogy valószínűleg víznek láthatta a vizes aszfaltot, ezért szállt le. Felszállni azonban már nem tudott, mert ez a faj csak vízfelszín tetejéről tud elrugaszkodni. Információink szerint rövid megfigyelés után valamelyik közeli tóhoz viszik és szabadon engedik a ritka madarat. 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egri mentőállomásának szakemberei arra kérnek mindenkit, hogy hasonló eset során először tájékozódjanak a Madarat találtam, mit tegyek? honlapon és csak ott és akkor tegyenek bejelentést, ha erre valóban szükség van. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában