Fegyházba küldenék a nővért

2023.11.23. 17:27

Tizenegy év fegyházat szabott ki a bíróság a saját anyját megölni szándékozó szakápolóra

A szakképzett ápolónőként dolgozó vádlott a saját édesanyját próbálta megölni annak a kórháznak a belgyógyászati osztályán, amelyikben dolgozott. Szerdán hirdettek ítéletet Egerben.

Sike Sándor

Az előre kitervelt emberölés kísérleti szakban maradt, az anyja ugyanis túlélte azt. Cs. K. terheltet így a minősített emberölés kísérletéért marasztalta el az Egri Törvényszék, 11 év fegyházzal sújtva az egykori ápolónőt. A Heves Vármegyei Főügyészség ügyésze három napot kért, hogy eldöntsék: fellebbezzenek-e.

A bíróság emberölés bűntette kísérleteben – előre kitervelt, 160 (2) bek. a) pontja – mondta ki bűnösnek a vádlottat, ezért őt 11 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből kizárta – tájékoztatta portálunkat Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője.

Az elsőfokon eljáró törvényszék szerdán, Egerben kihirdetett ítéletében a közügyek gyakorlásától 10 évre, az ápolói foglalkozás gyakorlásától véglegesen eltiltotta a vádlottat. A bűnügyi költséget is neki kell viselnie. A fogvatartás beszámításáról is rendelkezett a bíróság. Az ügyész három munkanap gondolkodási időt kért, a vádlott és a védő felmentés érdekében jelentett be fellebbezést.

Mint arról portálunk is tájékoztatta már olvasóit, korábban a vádlott a gyöngyösi kórház szakképzett nővére volt, és édesanyja az intézmény belgyógyászati osztályára került 2021-ben, éppen oda, ahol a lánya nővérként dolgozott. Cs. K. a nemjogerős ítéletbe foglalt tényállás szerint azon év szeptember 19-én 18 óra és szeptember 20-án 6 óra közötti időben infúzió útján megpróbálta túladagolni a sértettnek a különböző gyógyszereket azért, hogy az asszony halálát okozza.

A sértett a gyógyszer túladagolás következtében súlyos, életveszélyes állapotba került, életét kizárólag a kórház intenzív osztályán végzett gyors beavatkozás és az azt követő több hetes kezelés mentette meg.

Néhány tudnivaló bűncselekmény kísérletéről

A jelenleg hatályos Büntető törvénykönyv – mind, ahogyan a korábban érvényben lévők is – a kísérleti fázisban maradt bűncselekményeket ugyanolyan mértékű szabadságvesztéssel rendeli (rendelte) büntetni, mintha az megvalósult volna. A bírói gyakorlat azt mutatja, hogy a büntetés kiszabásakor a kísérletet alacsonyabb mértékű szabadságvesztéssel sújtják, mintha meg is valósult volna. Ebben a gyöngyösi esetben minősített volt a cselekmény az előre elterveltség miatt, így akár életfogytig tartó fegyházbüntetés is adható lett volna. Természetesen egy ilyen büntetéshez nagyon sok más súlyosbító tényező is kellett volna, esetleg többszörös visszaesőként való elkövetés. Ezek nem álltak fenn, sőt az enyhítő körülmények alapján a 15 éves középmérték alá ment a törvényszék.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában