Hadgyakorlat

2023.11.14. 19:15

Tűzszerész hajók érkeztek Kiskörére

A hajók a tiszai folyami átkelés biztosításában kapnak majd szerepet.

Molnár Helga

Hadgyakorlat kezdődött a napokban az ország területén. A NATO-erők bevonásával megszervezett Adaptive Hussars 2023 hadgyakorlat olasz, török, horvát és amerikai részvétellel zajló, rendkívül összetett, az ország jelentős területére kiterjedő, a honvédség többségét és az államigazgatás jelentős részét megmozgató hadgyakorlat, mely a védelmi képességeket teszteli és fejleszti – közölte az MTI.

A gyakorlat kezdeti fázisa csaknem ezer katonát érint, közülük 340-en külföldiek és 170-en tartalékos magyar honvédek. Az ország védelmi igazgatási rendszere és a Magyar Honvédség együttműködő képességének tesztelése érdekében a honvédség kijelölt állománya mellett több, hazánkban települt szövetséges katonai, illetve magyar állami szervezet is részt vesz majd a gyakorlaton, megközelítőleg 4500 emberrel, több mint 200 különféle technikát megmozgatva.

Az Adaptive Hussars 23 a Magyar Honvédség legnagyobb, aktív és tartalékos állomány bevonásával megtartott idei gyakorlata, amely valós katonai mozgással járó átcsoportosításokon keresztül felméri a haderő kijelölt készenléti erőit, valamint a honvédség vezetési rendszerének helyzetét. A gyakorlatnak köszönhetően sokkal nagyobb lesz az összhang az államigazgatás egyes alrendszerei között, a katonák és a civil közszolgák jobban fogják érteni, hogyan és miben segíthetik egymást a közös feladatok megoldása érdekében. A szövetségi rendszeren belül is vizsgázik az összhang és a kommunikáció.

Heves vármegye is érintett a gyakorlatban, hiszen a Csepel naszád, a gyakorlatban résztvevő tűzszerész járőrhajók Kiskörére érkeztek, ezek a Tiszán folyami átkelés biztosításában kapnak majd szerepet. Magyar Csilla, a város polgármestere megosztotta, a hajók már ott állomásoznak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában