Hálaadó nap

2023.11.19. 15:29

Van okunk a hálaadásra a termésért, mondta dr. Nagy István agrárminiszter Egerben

Az egri református templomban tartották az immár ötödik alkalommal megrendezett országos hálaadó napot.

Szabó István

Az agrártárca vezetője, Nagy István is részt vett az istentiszteleten

Forrás: Agrárminisztérium

A egri református templom adott helyet vasárnap az immár ötödik esztendeje megrendezett országos hálaadó napnak, itt az év terméséért mondtak köszönetet. A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége és az Agrárminisztérium által közösen szervezett úrvacsorás istentiszteleten részt vett többek között Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, dr. Nagy István agrárminiszter, Jakab István a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő, valamint számos egyházi, agrárminisztériumi és állami tisztviselő. 

Pásztor Dániel püspök igehirdetésében elmondta, számára kedves ez a kezdeményezés, hogy az évben egy istentiszteleti alkalmat arra szentelhetünk, hogy a termésért a gondviselő Istennek hálát adhatunk. 

– Gyertek, keressétek az Urat, amíg megtalálható, hívjátok segítségül őt, amíg közel van, olvasható a Szentírásban. Mit is jelent ez? Azt, hogy vannak rendkívüli és vissza nem térő idők és alkalmak. Minden értékét veszti egyszer, csak az marad örök, amit a kegyelmes Istentől kapunk: a kegyelem, az örök élet. A kegyelem ideje, amíg van lehetőségünk arra, hogy keressük az Urat, hogy megtaláljuk őt, mert ő is keres bennünket. Van ebben az igében valami nagyon sürgető. Amíg megtalálható, amíg közel van, addig keressétek. Ez a sürgetés azt jelenti, eljöhet az idő, amikor szeretnétek megtalálni, segítségül hívni őt, de már nem tudjátok. Ezért bíztat az ige, mert ez az idő a ma, a most. Nem a majd, hanem a most. Kérdés: kit is keresünk? Kicsoda ő? Ő az, aki volt, aki van és aki eljövendő – az örökkévaló. Aki úgy ismerteti meg magát, mint a teremtő és úgy is, mint a gondviselő Isten. Aki az ő teremtményeiről gondot visel, nem hagyja őket magukra. A mostani alkalom különösen is arra való, hogy megköszönjük az ő gondviselését, az irántunk való hűségét – emelte ki Pásztor Dániel.

Dr. Nagy István először is köszönetet mondott az egri presbitériumnak és a gyülekezet tagjainak, hogy a termésük legjavát elhozták a hálaadó istentiszteletre, és azt az Úr asztala előtt kiállították, ünneplőbe öltöztetve ezzel a templomot.

– Az életet egyetlen alapérzéssel lehet boldogan leélni, pedig éppen erre gondolnak legkevésbé az emberek: ez a hála érzése. Ravasz László református püspök e gondolata azt üzeni, hogy amikor hálásak vagyunk, tulajdonképpen felismerjük azt, amink van. Tudatosul bennünk, mennyi mindent kapunk a Gondviselőtől. A hálaadó napon elcsendesedünk, és ki-ki önmagába nézve számot vet az életével, eredményeivel. Megéli annak élményét, hogy van miért hálát adni, van minek örülni, van mit megosztani. S miközben csendben számot vetünk, nem vagyunk egyedül. Együtt, közösségben ünneplünk, mert az ember nem magának él. Élete összefonódik másokéval, és e kötelék által részévé válik önmagánál valami nagyobbnak, többnek, jobbnak és erősebbnek. Részévé válik a családnak, a gyülekezetnek, a település közösségének, az egész nemzetnek – mondta dr. Nagy István. 

Az agrárminiszter rámutatott, szükségünk lesz az erőnkre.

– Háború dúl a közvetlen szomszédunkban, fokozódik a migrációs nyomás, Európa identitásválsággal küzd. Közömbösség, igazodási kényszer, külső elvárások és érdekek fenyegetik a kétezer éves keresztény kultúrát. Azt a kultúrát, amelyből, mint a magvetésből, a keresztény magyar állam is megszületett. Ha valakik ezek után megkérdeznék, hogy van-e okunk a hálaadásra, akkor meggyőződéssel az válaszolom: igen. Hálás vagyok, mert ez a föld óv, megtart és táplál szellemi és fizikai értelemben egyaránt. Emlékezzünk hálásan Isten kegyelmére, amely megajándékozott minket a földdel, és a tudással, amellyel megműveljük azt. A magyar mezőgazdaság az ország védőbástyája. Évezred óta védelmez és táplál bennünket, akik itt élünk, dolgozunk, termelünk a Kárpát-medencében. A nemzetközi piacokon is eredményes és versenyképes mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk van, amely képes arra, hogy biztonságos és jó minőségű élelmiszerrel lássa el a magyar családokat. Békeidőben is stratégiai a szerepük a lakosság ellátásában, most pedig hatványozott a felelősségük -  húzta alá. 

- Amikor imára kulcsolt kézzel kérjük az Úrtól, hogy a mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, akkor abban az is benne foglaltatik, hogy a Gondviselő áldását kérjük mindazokra, akik ételt tesznek az asztalunkra – legyen szó növénytermesztő vagy állattenyésztő gazdákról, kertészetekben vagy gyümölcsösökben dolgozókról, borászokról vagy méhészekről. És ne felejtsük el az élelmiszeriparban dolgozókat, a kistermelőket, vagy éppen a tudományos élet kutatóit. Mindenben ott munkálkodik Isten mindenható akarata. Mert emberé a munka, Istené az áldás. A hagyományos hálaadó nap arra int bennünket, hogy magvetés nélkül nincs aratás. Ahogyan erős vidék nélkül nincs erős és versenyképes Magyarország. A hazai agrár- és vidékfejlesztés nemcsak a vidéken élő emberek ügye, mindannyiunk közös felelőssége és jövője. Adjunk hálát a földért, minden elvetett magért, felnevelt jószágért, minden dolgos kézért, melyek azért dolgoznak, hogy a mindennapi kenyerünk meglegyen – fogalmazott dr. Nagy István.




 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában