Vita

2023.11.28. 20:30

Véget érhet a konfliktus, ha saját maga gazdálkodik az egri színház?

Az októberi közgyűlésen jelentette ki Mirkóczki Ádám polgármester, hogy beterjeszti: na a hivatal intézze, hanem gazdálkodjon saját forrásaival a Gárdonyi Géza Színház.

Szabadi Martina Laura

Az egri Gárdonyi Géza Színház

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Változásokról dönthetnek a novemberi közgyűlésen a Gárdonyi Géza Színház gazdálkodásával kapcsolatban. Októberben az egri közgyűlésben a Gárdonyi Géza Színház és a polgármesteri hivatal tevékenységéről készült Állami Számvevőszék jelentéséről vitáztak a képviselők. 

– Rendkívüli problémák merülnek fel, hiszen jövőre is várható 10 százalék bérminimum-emelkedés, amelyet ki kell fizetni. Az önkormányzat nem a valóságnak megfelelően tájékoztatta az Állami Számvevőszéket például a költségvetésünk csökkentéséről. A 2023-as költségvetésben a 147 millió forintos saját bevételi irányzat teljesíthetetlen. Nem igaz, hogy a színház nem jelezte, hogy mire kívánja fordítani a maradványösszegeket. Több alkalommal jelezem írásban, hogy szükségünk van  a 100 milliós nagyságrendű összegre  – hangsúlyozta Blaskó Balázs igazgató. Arról is beszélt, hogy nem kapnak választ a leveleikre időben a hivatal munkatársaitól.  

– Mindenki olvashatta a jelentést. Az én olvasatomban ez az egész árnyaltabb. Egyébként 2021-ről beszélünk, amikor a színház nagyrészt zárva volt. Nem csak a színházat érte elvonás a pandémia alatt, hanem az összes intézményt. 2019-óta ön az egyetlen igazgató, aki folyamatosan ekéz és külső körülményekre mutogat – mondta Mirkóczki Ádám polgármester. Hozzátette, szeretné ha befejeződne a panaszáradat, ezért az összes támogatást szeretné átutaltatni a színháznak. Blaskó Balázs felszólaláson kívül a polgármester mondandója közben azt mondta, kivéreztették a színházat. Mirkóczki Ádám javasolta, hogy térjenek vissza erre a következő hónapban, két ember bértömegét is adják át a színháznak, és intézze a saját gazdálkodását.

Ezért kerül most a csütörtöki novemberi közgyűlésen napirendre, hogy saját maga gazdálkodjon a színház tekintettel arra, hogy a Gárdonyi Géza Színház személyi állománya meghaladja a 100 főt, és eszerint az államháztartási törvény alapján önállóan működő és gazdálkodó költségvetési intézménnyé is átalakulhat, a gazdálkodási feladatait saját intézményrendszerén belül el tudja látni.

- Javaslom tehát a 2021. május 28-án kelt együttműködési megállapodás megszüntetését 2024. március 31-től, és a színház személyi állományának 2 fővel történő növelését az önálló gazdasági szervezet létrehozása céljából – írta a javaslatban a polgármester. Kérdés, hogy a képviselők és a színház vezetése egyet ért-e majd az előterjesztéssel, s ez megoldhatja-e a színház és a polgármesteri hivatal közötti gazdálkodási konfliktust.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában