Közgyűlés

2023.10.25. 17:09

Kiderül, hogy mit gondolnak az egri képviselők a színház-hivatal konfliktusról

A közgyűlés elé kerül az Állami Számvevőszék jelentése, illetve az észrevételek amiken javítani kell a színház gazdálkodásával kapcsolatban.

Szabadi Martina Laura

Az egri önkormányzat közgyűlése az Állami Számvevőszék (ÁSZ) A Gárdonyi Géza Színház pénzügyi helyzetének alakulása címmel készített jelentésében írt észrevételeket is tárgyalja csütörtökön az októberi ülésen. Mint ahogy arról beszámoltunk az Állami Számvevőszék vizsgálta az egri színház és a polgármesteri hivatal közötti több éves gazdálkodási konfliktust. Több negatív észrevétel is született a gazdálkodásukkal kapcsolatban.

Az előterjesztésben amit tárgyalnak egyrészt szerepel, hogy – az ÁSZ a polgármesteri hivatalt érintő javaslatai alapján – ezentúl a költségvetési rendelet szabályozza az intézményi többletbevételek felhasználhatóságát illetve az önkormányzat és a színház közötti éves fenntartói megállapodásban pedig meghatározzák az előirányzatok tervezését, az irányító szervi támogatás folyósítását, és esetleges maradvány forrásokra vonatkozó szabályokat is. Minderre az intézmény célszerű gazdálkodásának előmozdítása érdekében van szükség. A színház ÁSZ jelentésben szeplő észrevételei szerint a hivatal egyrészt nem időben, nem kiegyensúlyozottan folyósította a forrásokat, másrészt mikor szerintük emiatt maradványuk keletkezett, azt az összeget visszavették tőlük.

Szintén az előterjesztésben olvasható, hogy a színház SZMSZ-ének felülvizsgálatáról és módosításáról is szavazniuk kell. Ez amiatt szükséges, mert a jelentés szerint a polgármester elrendelte 2021. április 1.-től valamennyi önkormányzati intézmény gazdálkodási feladatok átvételét az EKVI-től a polgármesteri hivatalba. Viszont Blaskó Balázs igazgató erről nem intézkedett, továbbra is az EKVI szerepelt a színház SZMSZ-ében. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában