Ünnep

2023.12.24. 15:28

A mindenkinek adható ajándék: a szeretetteljes odafigyelés

Vannak dolgok, amiket nem vehetünk meg pénzért.

Fekete-Vadászi Erika

Betlehemi jelenet figurái az Egri Érseki Palota udvarán

Forrás: Komka Péter / MTI

Fotó: Komka Péter

Az ünnepekhez, az év végéhez közeledve a legtöbben elkezdünk összegezni, visszatekinteni az elmúlt 12 hónapra. Mostanra már biztosan sokan elfáradtak. Érthető. Aki egész évben keményen dolgozik, s közben még különböző akadályokat is gördít elé az élet, az bizony ilyenkorra már jócskán elfáradhat. Ráadásul hetek óta korán sötétedik, így még inkább úgy érezhetjük, elfogy minden maradék energiánk. 

Viszont itt a karácsony, s vele együtt a varázslatos hangulat, a csodák, a szeretetteljes pillanatok ideje. Ha mindent jól csináltunk, nem hagytuk, hogy az ajándékok utáni futkosás, az ünnepi menü kitalálása és megvalósítása elnyomja a varázslatot! Ne hagyjuk, hogy az ajándékok mennyisége, értéke számítson, és ne higgyük, hogy a karácsony csak akkor igazi, ha napokig takarítunk és főzünk előtte, hogy terülj-terülj asztalkával várjuk a családtagokat. 

Mindennél többet ér, ha együtt vagyunk azokkal, akiket szeretünk, és közben odafigyelünk egymásra. Ha év közben rohantunk, s hajlamosak voltunk a rossz dolgokra koncentrálni, netalán a beszélgetéseink nagy részét is negatív töltetű dolgok tették ki, akkor legalább most koncentráljunk a jó dolgokra. Ajándékozzuk meg a rokonainkat, barátainkat, a szomszédunkat vagy akár csak a vonaton mellettünk ülőt azzal, hogy odafigyelünk rá, és szeretettel fordulunk felé. Mert mindenki erre vágyik: gyerektől a felnőttekig mindenki örül, ha figyelnek rá, nem ítélik el, csak elfogadják olyannak, amilyen, és mellé kap egy kedves mosolyt, dicsérő szavakat. Ennyi a titok, ez az univerzális, mindenkinek adható csoda ajándék: a szeretet masnijával átkötött odafigyelés. 

Szóljon erről az idei ünnep! S ne csak a rokonok körében. Vegyük észre, ha valakinek a közelünkben segítségre van szüksége, tegyünk jót másokkal, így nem csak nekik, magunknak is szebb pillanatokat okozhatunk. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában