Jég

2023.12.06. 11:21

A tavak jege még nem biztonságos, könnyen baj történhet Hevesben is + fotók

A szabad vizek jegei komoly veszélyeket is rejtenek magukban.

Molnár Helga

A Sástó is befagyott, jégre lépni tilos

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Bejött a hideg idő, az éjszakai kemény fagyok: a tavak jege azonban most még nem biztonságos a lékhorgászathoz. Igaz, azt is érdemes figyelembe venni, hogy mely vizeken tiltják ezt a fogási módot – szemlézte a Pecaverzum a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetségének közleményét.

A Sástó Turisztikai Központ is közölte, hogy a jég vastagsága 4-5 centiméter tilos rálépni, bármennyire is vonzó.

A Pecaverzum azt írja, a szabad vizek jegei a szórakozási lehetőségek mellett komoly veszélyeket is rejtenek magukban. A jégen való tartózkodás előírásainak nem ismerete vagy azoknak figyelmen kívül hagyása miatt, a befagyott szabad vizek minden évben újabb áldozatokat követelnek. A hidegre fordult időjárás hatására befagyott a Sástó a Mátrában. 

Az Országos Horgászrend (OHR) szerint a jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad állóvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvad és nem mozog, továbbá nem vonatkozik tiltó rendelkezés a területre. Folyóvíz jegén horgászni minden esetben tilos. Állóvíz jegén a lékhorgászat csak ott lehetséges, ahol az nem tiltott, és a jég legalább 10 centiméter vastag, nem olvad és nem mozog.

Az is benne áll, hogy a horgász a kivágott léket a horgászat befejezése után köteles jól láthatóan megjelölni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint kellő szilárdságúnak mondható a jég, ha legalább 8 centiméter vastag. Több ember egyidejű biztonságos jégen tartózkodására, továbbá sportolásra a megfelelő jégvastagság minimum 12 centiméter.

A szabad vizek jegén tartózkodni, kikötők és veszteglőhelyek területén éjszaka, valamint korlátozott látási viszonyok között, különösen járművel veszélyes és tilos. Kivéve, a bejelentett és engedélyezett biztonságos munkavégzés esetén. A jégen vágott léket minden esetben kötelező jól látható módon úgy megjelölni, hogy az minimum 50 méter távolságból már észlelhető legyen. Egy négyzetméternél nagyobb jégmentessé vált terület körülhatárolása 1 méteres magasságban például 10 centiméteres széles piros-fehér csíkozású szalaggal, de náddal vagy gyékénnyel is történhet.

Jégre lépés előtt ajánlott megvizsgálni a jég minőségét. A legbiztonságosabb az átlátszó, egynemű állapotú jég, kevésbé biztonságos a hójég, amely az olvadás során rétegesre fagy vagy kásásnak tűnik. A légbuborékos jég teherbírása ugyancsak kisebb. Amennyiben a jégen történő tartózkodás közben ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön a jégre, hogy minél nagyobb testfelülettel érintkezzen azzal, majd igyekezzen hason csúszva elérni a legközelebbi biztos pontot. Ha beszakadást észlel, azonnal hívjon segítséget mielőtt a bajba jutott segítségére indul, mert a felkészületlen segítő saját életét is veszélybe sodorhatja.

Beszakadt embertársunkat kimentés után, azonnal vigyük meleg helyre, távolítsuk el róla a vizes ruhát, testét töröljük szárazra, és a lehetőségeinkhez mérten tartsuk melegen, itassuk forró, alkoholmentes itallal. A jégen mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat. A horgászok a horgászati tevékenységüket lehetőség szerint ne egyedül végezzék, legyen társuk, hogy tudjanak egymásra figyelni és segíteni, ha baj van. Folyóvíz jegén és azok mellékágain minden esetben tilos és életveszélyes tartózkodni.

A szabályszegőket a rendőrökön kívül a közterület-felügyelők, a halászati őrök és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv ügyintézői is figyelmeztethetik, de 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy szabálysértési eljárás indítása mellett akár 150 ezer forint pénzbírsággal is sújthatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában