Árvízvédelem

2023.12.05. 14:22

Árad a Tisza, apad a Zagyva

Kiskörénél pár nap múlva tetőzik a folyó.

Molnár Helga

A Zagyva a Gazdák hídjáról

Forrás: Kötivizig

A Tisza árhulláma jelenleg Vásárosnamény térségében 747 centiméteres vízállással (II. fok 750 centiméter) tetőzés közeli állapotban van, alatta árad, felette ütemes apadás tapasztalható –írja a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) honlapján.

A Közép-Tisza vidékén a folyó kedd reggel 7 órai vízállása Tiszafürednél 595 centiméter, Kisköre-alsónál 549 centiméter, Szolnokon 493 centiméter, míg Tiszaugnál  338 centiméter volt.

Az előrejelzések szerint a jelenleg levonuló árhullám Kisköre-alsónál várhatóan 650 plusz-mínusz 20 centiméterrel (I. fok 600 centiméter) decemberben 10-11-én tetőzik, Szolnokon pedig 640 plusz-mínusz 20 centiméter (I. fok 650 centiméter) december 11-én.

A Zagyva-Tarna vízrendszerében a Szászberek feletti folyószakaszon már apadó vízállások tapasztalhatóak, ezért hétfőn 18 órától I. fokúra mérséklődött a készültség a Zagyva Újszász-Szászberek és Jászberény közötti szakaszán.

Az elmúlt hónapot kifejezetten csapadékos időjárás jellemezte, a Tisza vízgyűjtőjére a sokéves átlag több mint kétszerese hullott le. A  bőséges csapadék miatt telítődött vízzel a talaj felső rétege, csak lassan tudja elnyelni az utánpótlást, ezért több helyen belvíz alakult ki. Készülve a nyári szárazságra, a vízügy a víz visszatartására és tartalékolására törekszik, ezért ahol lehetséges, nem indítják a szivattyútelepeket. 

A Zagyván,  a Tiszán és Hármas-Körösön levonuló ár-hullámokat kihasználva eddig a Szajoli-, Tiszaugi-, Tehenesi-,  Malomzugi- és Szászberki holtágakon történt gravitációs vízpótlás. Az érkező újabb árhullámok lehetőséget biztosítanak további vízpótlásra, ahol a korábbiból nem sikerült az üzemeltetési vízszintet előállítani. 

A Kötivizig működési területén jelenleg pontszerű II. fokú belvízvédelmi készültséget a karcagi, a kisújszállási és a törökszentmiklósi szakaszokon, I. fokot pedig a cibakházi és a mezőtúri szakaszokon kellett elrendelni. Területi I. fokú készültség mellett védekeznek a kiskörei, a kunhegyesi és a jászkiséri szakaszokon. Az elmúlt 24 órában a szivattyúkkal átemelt vízmennyiség meghaladta az egymillió köbmétert. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában