Árvíz

2023.12.20. 15:20

Árvízi készültség van a Tisza mentén

Csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága a Tisza vidékén.

Molnár Helga

Árvízi készültség van a Tiszán

Forrás: Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság - Kötivizig/Facebook

Szerda reggeltől árvízvédelmi készültség lépett életbe a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) kezelésében lévő további Tisza szakaszokon, így összesen már 411 kilométer hosszú védvonalon működik figyelőszolgálat a Tisza és a Hortobágy-Berettyó mentén – írja a Kötivizig honlapján.

A Tisza felső szakaszán az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően újabb árhullám alakult ki. A folyó jelenleg Tiszakeszi és Tiszadorogma között tetőzik, alatta a teljes magyarországi szakaszon áradás tapasztalható. A folyó vízállása szerda reggel Kisköre-alsónál 658 centiméter, Szolnoknál pedig 652 centiméter volt.

Szerda reggel 6 órától újabb tiszai védvonalszakaszokon lépett életbe I. fokú árvízvédelmi készültség, így jelenleg a jobb parton Kiskörétől-Lakitelekig, a bal parton pedig Csongrádig terjedően van nappali figyelőszolgálat, továbbá a visszaduzzasztással érintett Zagyva és Hármas-Körös menti szakaszokon.

A Tisza jelenleg levonuló árhulláma a tokaji tetőzés értékéből készített előrejelzések szerint Kisköre-alsónál várhatóan 680 plusz-mínusz 15 centiméterrel december 22-23-án, Szolnokon pedig 680 plusz-mínusz 15 centiméterrel 23-24-én tetőzik.    

A Zagyván már ütemes apadás figyelhető meg, ami lehetővé tette, hogy az igazgatóság ma reggel megszüntesse a készültséget a folyó Újszász-Szászberek és Jászberény közötti védvonalszakaszán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában