Nemezetközi kapcsolatok

2023.12.13. 17:22

Az amerikai nagykövetnek a forralt bor és a kürtőskalács is ízlett az egri adventi vásárban

Heves vármegyei túrájának szentelte az egész napját David Pressman az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete. Egerben ellátogatott az egyetemre is, ahol diákokkal beszélgetett.

Szabadi Martina Laura

A Főegyházmegyei Könyvtárat is megcsodálta a nagykövet

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Egerbe is ellátogatott szerda délután David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete. A diplomata először a városban ebédelt, majd az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre (EKKE) látogatott, ahol előszöl dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektorral találkozott. 

David Pressman és dr. Pajtókné dr. Tari Ilona
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A rektor elmondta, hogyan működik az egyetem, beszélt az intézmény múltjáról, hagyományairól illetve kapcsolódásaról az amerikai kultúrához melynek mint mondta, ő maga nagy tisztelője, s csodálja az ország természeti szépségeit, az állampolgárai példaértékű kedvességét. A rektor azt is elmondta, büszke rá, hogy amerikanisztika mesterszak működik az intézményben, hiszen ez viszonylag ritka.

Az egyetem hallgatóival is találkozott David Pressman
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A diplomatának megmutatták a Főegyházmegyei Könyvtárat, ahol David Pressman az EKKE néhány hallgatójával is találkozott. Egri túrája végén David Pressman azt mondta, a vidéki túrákon megismeri Magyarország gazdag szépségét és a történelem mélységeit. Sokat tanult a recski és egri beszélgetésekből is, azt látta, hogy a helyiekben mélyen benne él a történelem. Elmondta, a két ország kapcsolatáról, energiadiverzifikációról, az Európai Unióról is szó eset, s ezek a témák mindkét nemzetnek fontosak.

Az Eger Adventen is járt a nagykövet
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Végül az Eger Advent karácsonyi vásárát is megnézte. Megkóstolta a helyi kürtőskalácsot amiről azt mondta, hogy igazán finom, illetve sült gesztenyét és egri forralt bort is kóstolt. A Dobó téren néhány honfitársával is összefutott, illetve fotózkodott magyar fiatalokkal is, hiszen a Dobó téri forgatagban sokan voltak kíváncsiak a nagykövetre, aki délelőtt Recsken járt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában