Amerikai nagykövet Recsken

2023.12.13. 14:35

David Pressman a csontjaiban érezhette a recski munkatáborban a település sötét múltját + fotók, videó

A múlt borzalmaival és a jelen kérdéseivel találkozott David Pressman Recsken.

Tóth Balázs

David Pressmant tisztségének megfelelő tisztelettel fogadták

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete Recsken járt szerdán délelőtt. Először a Recski Nemzeti Emlékparkban járt, ahol a magyar történelem sötét időszakával, a kommunizmus bűneivel szembesült a kiállításon. Ezt követően egy beszélgetésen vett részt az iskola ebédlőjében, ahol a helyiek tehettek föl neki kérdéseket és ismerkedhettek a nagyköveti munkával, valamint az amerikai állásponttal. Az iskolában az első osztályosok beszélhettek röviden a diplomatával és a munkájáról tudhattak meg információkat. Az elsősöktől egy rajzot kapott ajándékba, míg a recski felnőttektől palóc meglepetéssel készültek, s helyi finomsággal látták vendégül, míg a polgármester egy könyvet kapott emlékbe a nagykövettől.

Nagy Sándor polgármester szerint David Pressman a csontjaiban érezhette a recski munkatáborban a település múltjának rossz időszakát, beleélte magát a hallottakba. Kifejtette, a nagykövet több magyarországi településre is ellátogat, információt gyűjt a helyiektől mindennapjaikról, életkörülményeikről. Megtisztelő, hogy Recskre is ellátogatott, ilyen prominens személyek ritkán látogatnak a községbe.

David Pressman a beszélgetés kezdetén megköszönte a találkozó megszervezését. Mint mondta, kíváncsi a helyiek véleményére, kérdéseire. A történelmi emlékezetre is kitért, mint mondta, tapinthatók a borzalmak a munkatáborban, de az akkori történések hangulatát érezni a nagykövetség épületében is, ahol Mindszenty József bíboros 15 évig élt. Kiemelte, fontos a bizalom a két ország kapcsolatában. Magyarország és az USA száz éve létesített diplomáciai kapcsolatot, mindkét országnak és lakóinak is fontos ez, bár korántsem magától értetődő a jó viszony, azért mindkét félnek tennie kell.

A nagykövet egyébként írt a nemzeti emlékpark emlékkönyvébe is, s annak a reményének adott hangot, hogy a hasonló borzalmak sosem ismétlődnek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában