Savanyú és a miénk

2023.12.09. 11:25

Beérett a kerecsendiek titkos receptje szerint készült káposztánk

Rengetegen olvasták el, és osztották meg a házi savanyú káposzta készítéséről írt anyagunkat. Azt ígértük, beszámolunk az eredményről is. Olvassák szeretettel!

Barta Katalin

November 24-én jelent meg riportunk arról, hogy házi savanyú káposzta készítésbe kezdtünk. Magunk is meglepődtünk, mennyien olvasták és osztották meg az írást. Azt ígértük, hogy az eredményről is hírt adunk. 

Íme: 

Két hét telt el, amióta begyömöszköltünk tizenegy kiló szálas káposztát egy tízliteres műanyag vödörbe, a szükséges fűszerekkel. A vödröt a kb. 10-15 fokos garázs egy zugába helyeztük és vártuk, mi történik. Az első két nap után ígéretes jelek mutatkoztak. A vödörre pattintott fedelet felnyomta a forrongó cucc, és kifolyt kb. fél liter lé az alá helyezett műanyag lavórba. Ezt kiöntöttük, majd visszazártuk az edényt. Mivel azt tanácsolták, ne bolygassuk legalább két hétig a matériát, így is tettünk.

Ma végre lecsekkoltam a részeredményt. Mondhatom, tökéletes. Egy kicsit büdös, ahogy az erjedő káposztának illik. A káposzta roppan, hófehér és zamatos. Kis, zárható műanyag tálkában azonmód felvittem egy fél kilónyit és egy szelet házizsíros kenyérrel befaltam egy részét. 

Tökéletes anyag! A rutinos káposztasavanyítók azt mondják, karácsonyra lesz tökéletes, de szerintem már az. A nagy tudorok azt is hozzátették, hogy a legközelebb dobjak a rétegek közé egy-két birsalma szeletet és néhány csípős csöves paprikát.

A tudatos háziasszonyok szerint a házilag fermentált zöldségek a téli hónapokban mindent visznek. Mostanra azzal a tudással is gyarapodtam, hogy a legtermészetesebb módon így juthat a szervezetem kellő mennyiségű calciumhoz. Nem ilyen-olyan tejet kell liter számra inni, hanem savanyú káposztát tömni a bendőkbe. Nem mindegy, milyet. Jó, ha tudjuk, a boltban kapható, tasakos káposzták többsége ecettel és tartósítószerekkel készül. Elég, ha a címkén elolvassuk az összetevőket.  

Állítólag ez a legjobb C-vitamin forrás is, a bélflórára gyakorolt jótékony hatásról és a további erényekről rengeteget olvashatnak a különböző internetes oldalakon, fórumokon. 

Szálas káposzta még kapható a piacokon, elérhető áron. Soha nem késő belevágni a házi savanyításba! 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában