Pénzügyek

2023.12.21. 11:00

Fejlesztési alapot hoztak létre a vízműveknek, Hevesbe is jut belőle

Nyolc hazai vízmű társaság befizet az alapba, harminchét kaphat onnan pénzt.

Tóth Balázs

Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alapot hozott létre az energiaügyi miniszter. Ebbe néhány hazai víziközmű társaságnak befizetési kötelezettséget írtak elő, a többség pedig ellentételezésre jogosult a befolyó összegből. Közzétették azt is, mely társaságoknak kell befizetniük pénzt, ezek között nincs Heves vármegyei érintettségű cég. Negyedéves ellentételezésre jogosult viszont a Heves Megyei Vízmű Zrt., 447 millió forint értékben, míg az ÉRV Zrt. 2,396 milliárd forintot kaphat negyedévente az alapból.

A cégeknek bizonyos nagyságú pénzösszeget elkülönített számlán kell kezelniük, és azt kizárólag az általuk üzemeltetett víziközművek, valamint rendszerfüggetlen víziközmű-elemek fenntartására fordíthatják. A Heves Megyei Vízmű esetében ez 2,403 milliárd forint, az ÉRV esetében 5,652 milliárd forint. A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. negyedévente 2,865 milliárd forintot kaphat, míg az éves elkülönítendő pénzösszegük meghaladja a 7,7 milliárd forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában