Múltidéző

2023.12.17. 19:18

Halálra ítéltetett a régi temető Egerben

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

A Gyöngyösön kiadott hetilap valamennyi könyvkereskedésben kapható volt

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

HATVANI HIRLAP. VEGYESTARTALMU LAP – MEGJELENIK MINDEN VASÁRNAP. 1909. DECEMBER 12. 

Kenyéririgység. 
Egy törekvő, müködésében kifogástalan diplomás ember szájából vette ki a minap Hatvanban a kenyeret egyik kollegája. Ezzel a sulyos, de igaz váddal kell a nyilvánosság itélőszéke elé állitanunk Turcsányi Antal járási állatorvost, ki két évvel azelőtt Hatvanba hozta kollegáját, Gergely Simon állatorvost, hogy helyettesi minőségben lássa el a husvizsgálati teendőket. Másfél évig rendben ment minden s bár Gergely szorgalommal és körültekintéssel teljesitette a réá bizott feladatot, mégis a feljelentések özönét zuditotta réá megbizója. 
A közhangulat, mert nyilvánvaló lett, hogy szőrszálhasogatás és személyes bosszu a feljelentések alapja, Gergely Simon mellett megnyilatkozott és ezzel szembeszállni Turcsányi Antal egymagában nem mert, segitségül hivta a hivatalos apparatust is és közösen, statrialiter kivették szájából a kenyeret. Ám számoljon lelkiismeretével emberietlen cselekedetéért Turcsányi úr. Ami reánk tartozik, hogy tettre serkentsük Hatvan képviselőtestületét a jogtiprás ellen jogainak megvédelmezésére, ne türje tovább, hogy gyámkodjék felette bárki más, midőn a hatáskörébe utalt husvizsgálat ellátásáról önmaga gondoskodhatik, lévén ez községi feladat. 
 

EGER. POLITIKAI S VEGYES TARTALMU HETILAP, MEGJELNIK MINDEN CSÜTÖRTÖKÖN. 1894. DECZEMBER 18. 

Végleg… 
Deczember 31-én zárul be örökre a nehéz rácskapu, amely a Szt.-Rókus-temető bejáratát képezi: az a temető, mely maga is halálra itéltetett, 14 nap mulva már nem fog befogadni magába több halottat. Egerváros tanácsának rendelkezése folytán január 1-én megnyilik az Imre Miklós-féle uj temető, mely szintén Szt.-Rókus nevet visel, a régit pedig átveszi az enyészet, a pusztulás, a feledés. Fuit!... 
 

HEVESMEGYEI LAPOK. VEGYESTARTALMU HETILAP, MEGJELEN MINDEN VASÁRNAP. 1904. FEBRUÁR 14. 

Napról-napra. 
A gyöngyösi kereskedelmi csarnokban nagyban terjed az épitési terv. Mintegy 8 fő-, 5 al, 10 kisegitő bizottság van. A pályázat tegnap került eldöntés alá, mikor is a dijat „Majd ha fagy” jeligéjü pályázat nyerte el. E szerint az uj épület alapja a Csarnoki tagok „Remény”-éből készülne, a falak „Ráérünk”-ből lenne, a tetőt pedig azon apró pénzzel szerzik be, melylyel Hieronymi a gyöngyösi küldöttséget kifizette. * A hivatalos holdvilág petroleumja elfogyott. Sötétség van. Városunk egy vendége megkérdezni bátorkodik a rendőrt „Ugyan kérem szépen, miért nem gyujtják meg a lámpát.” – Hiszen holdvilág van. – Hol, ha nem tolakodás a kérdésem? – Ahun a – és ég felé bök a rendőr. – Tévedni méltóztatik. – Ott nincs? Hát akkor itt van ni – és előszedi a naptárt a zsebéből, hol tényleg holdtölte van jelezve. * Fényes mulatság lesz 20-án a Csarnokban. Szilágyi dr, a mi kedves poeta tanárunk olvas fel ismert szellemességével egyet mást. Zárjel közt elárulhatjuk, hogy e felolvasás, az ily irodalmi termék rádiuma, ezt asszonyok, lányok, ifjak, vének élvezettel hallgatják. Egyik tagtárs megkérdezi, hogy honnan veszi ezt a sok jó eszmét? A szellemes professzor ránéz a kérdezőre és feleli a legkomolyabban. – Hajdan maga mondta nekem non sum paratus, ma én felelem kérdésére ugyanezt. * A gyöngyösi aranyifjuság egyik tagját megkérdezi egy úr, mivel töltik az estéket. A kérdezett azt feleli, hogy szellemesen társalgunk és meséli: – Tegnap ülünk a kávéházban és arra jön Bogár. Megkérdeztem tőle, hogy vacsorázott-e? Persze erre nagy hahota támadt. Néhány perczre jön a szép Jenő, ő tőle meg azt kérdeztem: hogy van? No ez már őrült hatást keltett. Alig mulik pár percz jött Miska. Neki azt mondtam: szervusz. Könnyeztünk a nevetéstől. Szóval uram egyik szellemesség a másikat kergette, és mi kitünően érezzük magunkat. * Élénken vitatják lánykörökben, mi az oka annak, hogy az ifjuság miért nem tánczol. Egy ragyogó szépségü leány erre elbeszéli, hogy a mult mulatságon felkérte egy úr, ki ép ugy tánczolt mint 2 medve. Ettől megkérdeztem: – Szeret Ön tánczolni? – Igen. – Akkor miért nem tanul meg? Ezért ugy megharagudott, hogy azóta senkivel sem tánczol. 

Tallózta: Szilvás István 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában