Zsidó ünnep

2023.12.08. 19:00

Meggyújtották a hanuka első gyertyáját Gyöngyösön

A fények ünnepekor a zsidóság több mnt kétezer évvel ezelőtt történtekre emlékezik.

Szabó István

Petrovits Péter meggyújtja a hanuka első gyertyáját a gyöngyösi kis zsinagógában

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Csütörtökön este a gyöngyösi kis zsinagógában a helyi zsidó hitközség tagjai és szép számú vendégeik jelenlétében meggyújtották hanuka első gyertyáját. A hitközség újraindulása óta – a pandémia miatti zárást leszámítva – minden évben világítanak a hanuka fényei a mátraaljai városban. Ez alkalommal Petrovits Péter, a gyöngyösi zsidó hitközség rabbija, kántora imádkozott a szertartáson, majd meggyújtotta az első gyertyát. Utána három áldást mondott, de különleges formában: énekelve, saját gitárkísérettel. Petrovits Péter azok közül a szerzemények közül választotta a hanukához kötődő áldásokat, amelyeket Shlomo Carlebach rabbi, zeneszerző, énekes szerzett. 

Portálunkon is beszámoltunk korábban arról az eseményről, amikor a zsidó liturgiát az amerikai countryhoz hasonló stílusban átdolgozó Shlomo Carlebach munkásságát mutatta be a gyöngyösi rabbi, kántor. 

A hanuka, a fények ünnepe, a zsidók talán leginkább közismert ünnepe. A makkabeusoknak a szíriai görögök felett Kr.e. 165-ben aratott győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik ilyenkor a zsidóság.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában