Korunk kihívásai

2023.12.08. 11:33

Sorsfordító kérdésekről beszélt ifj. Lomnici Zoltán Gyöngyösön + fotók

A Századvég szakértője az Őszi esték a zsidó kultúra jegyében elnevezésű szabadegyetem vendége volt.

Szabó István

Ifj. Lomnici Zoltán a gyöngyösi kis zsinagógában tartott előadást

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Csütörtökön már a negyedik idei estjével folytatódott a Gyöngyösi Zsidó Hitközség a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület által tavaly indított Őszi esték a zsidó kultúra jegyében elnevezésű szabadegyetem sorozat a mátraalji város kis zsinagógájában. Az érdeklődők ezúttal ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány kuratóriumi tanácsadója, tudományos igazgatója előadását hallgathatták meg Sorsfordító kérdések: EU és a migráció címmel.

A közismert szakértő mondandójában kitért az Európát, s benne hazánkat érintő legégetőbb, megoldásra váró kérdésekre – többek között az Izrael és a Hamász között dúló harcokra, az orosz-ukrán háborúra, az unió ellenőrizetlen migrációs politikájából fakadó terrorfenyegetettségre a kontinensünkön, az európai városban egyre nagyobb méreteket öltő, migrációs hátterű erőszakhullámra és antiszemitizmusra. Kifejtette véleményét arról is, hogy a jövő évi európai uniós-, illetve az amerikai elnökválasztás eredményeként van-e egyáltalán esély arra, hogy Európa és Amerika képes lesz az eddigieknél hatékonyabb válaszokat adni a jelen többpólusú válságának kihívásaira. Ifj. Lomnici Zoltán az előadás után hallgatói kérdésekre is válaszolt.

Weisz Péter, a Gyöngyösi Zsidó Hitközség elnöke, a szabadegyetem szervezője már korábban elmondta portálunknak, hogy az Őszi esték a zsidó kultúra jegyében programsorozatának mottója: Több, ami összeköt bennünket, mint ami szétválaszt. A szabadegyetem alapvető célja az, hogy bárki megismerhesse a zsidó vallás és kultúra legfontosabb ünnepeit, a hozzá kapcsolódó szokásokat, a gyöngyösi zsidóság történetét, az egykor itt élt zsidó emberek épített és szellemi örökségét. Az előadások, amelyeken meghívott vendégek adnak elő, zsidó és nem zsidó vallásúak, hívő és nem hívő emberek számára egyaránt nyitottak és ingyenesek.

– Azt tartom, hogy összeköt bennünket az egy örökkévaló Isten és az anyanyelv. A gyűlölet mögött sosem a vallást, hanem az embert kell keresni – hangsúlyozta a szabadegyetem tavalyi indulásakor Weisz Péter. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában