Fakivágás

2023.12.11. 11:28

Hevesben is tudnod kell ezt, mielőtt baltát ragadsz a kertedben!

A kertünkben, portánkon található fákat sem vághatjuk ki kényünk-kedvünk szerint. Mielőtt baltát ragadunk, tájékozódjunk!

Barta Katalin

A saját telkünkön se tehetünk meg bármit, ha fakivágásról van szó. Illusztráció

Forrás: Pesti József/Új Néplap

Bodonyban nemrégiben felszisszentek a lakosok, amikor egy közterületen lévő fát kivágtak. Akkor Vince János polgármester is felhívta a figyelmet, engedély nélkül tilos fát kivágni! Azt azonban már kevesebben tudják, hogy nem csak közterületen, hanem saját kertünkben se mindegy, mikor ragadunk baltát, fejszét. 

Mivel ezek a rendeletek nem egységesek, ezért fontos, hogy mindig tájékozódjunk a helyi önkormányzatnál a lakóhelyünkön érvényes szabályozásokról! A helyi rendeleteknek nem az a célja, hogy minél több bírságot, büntetést lehessen kiszabni, hanem az, hogy a zöldfelületet, a környezetet igyekezzenek megóvni az ok nélküli pusztítástól.

Általánosságban elmondható, hogy a fakivágás tevékenységet a fák védelméről szóló 1970. június 21-én kelt 21. számú Kormányrendelet, a 346/2008. (XII. 30.) Kormányrendelet, valamint helyi szinten önkormányzati rendeletek szabályozzák. A legtöbb helyen a fakivágás saját telken is engedélyköteles, tehát nem igaz az, hogy a saját kertünkben azt csinálunk, amit akarunk!

A fák kivágásának és csonkolásának szabályai általánosságban így foglalhatók össze a hobbikert.hu bejegyzése szerint:

A tíz centiméternél nagyobb törzsátmérőjű fa kivágása engedélyköteles. Ez alól kivétel a 20 centiméternél kisebb törzsátmérőjű, nem közterületi gyümölcsfa. Eszerint a telkünkön belül, azaz magánterületünkön található 10 centiméternél vastagabb átmérőjű díszfák kivágásához többnyire engedély kell, csakúgy, mint a 20 centiméteresnél vastagabb gyümölcsfák eltávolításához.

A védett fafajok és bármilyen 30 centiméternél nagyobb törzsátmérőjű fa kivágása csak a növény rossz egészségi állapota vagy szükségszerű – más módon és helyen véghez nem vihető – építési munka, illetve életveszélyes állapot megszüntetése érdekében történhet.

Az építkezés miatt kivágásra kerülő fát pótolni kell. A fapótlás helyét, módját az alkalmazott növényfajt, az ültetendő növény méretét, minőségét a városokban a főkertész, a falvakban  a jegyző véleményezése alapján határozzák meg. 

Facsonkolás, alakító metszés 20 centiméternél nagyobb törzsátmérőjű, egyedi fán csak életveszély elhárítása érdekében történhet, szakember jelenlétében.
Közmű-, elektromos, valamint egyéb mély- és magasépítési munkák során a növényzetben keletkezett kárra a faérték számítás alapján az illetékes hatóság megváltási árat szabhat ki.

A fakivágási engedélyt bel- és külterület esetén a területileg illetékes jegyzőhöz kell benyújtani.
A kérelemben meg kell jelölni a kivágás helyét, az érintett fák darabszámát, fajtáját és átmérőjét, a kitermelés okát, a kérelmező nevét és lakcímét.

Mindenképpen nézzünk utána a helyi rendeleteknek, mert minden önkormányzat saját hatáskörében is eltérhet az alapszabályozástól, de meg is erősítheti azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában