Támogatás

2023.12.22. 12:36

Karácsony előtt megérkeznek a januári családtámogatások

Korábban érkeznek a januári családtámogatási ellátások.

Barta Katalin

Korábban jönnek a januári családtámogatási ellátások. Ahogy az elmúlt években, úgy most is érkezik a dupla családi pótlék 2023. decemberben, illetve a januári gyest és gyetet is hamarabb kapják meg az érintettek – közölte Facebook-oldalán csütörtökön a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Hornung Ágnes azt írta, hogy a decemberi családi pótlék, a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes), és a gyermeknevelési támogatás (gyet) az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően idén is még a karácsonyi ünnepek előtt megérkezik az arra jogosultak bankszámlájára, postai kézbesítés esetén lakcímére.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a bankszámlákra december 21-én érkezik a támogatás, a posta pedig december 21-től kézbesíti az ellátást azoknak, akik a lakcímükre kérték azt. Bár biztosan sok családnak jelent ez könnyebbséget, nem szabad arról megfeledkezni, hogy legközelebb csak februárban utal majd az Államkincstár. Ez azt jelenti, hogy a két utalás között 6 hét fog eltelni (a nyugdíjasoknál is hasonló a helyzet).

Az ellátás összege függ a gyermekek számától, és hogy családban vagy egyedülállóként nevelik-e a gyermeket. Emelt családi pótlékot kap az, aki fogyatékos gyermeket nevel. A családi pótlék havi összege

  • egy gyermekes család esetén 12.200 Ftegy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13.700 Ft
  • két gyermekes család esetén (gyermekenként) 13.300 Ft
  • két gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként) 14.800 Ft
  • három vagy többgyermekes család esetén (gyermekenként) 16.000 Ft
  • három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként) 17.000 Ft
  • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén 23.300 Ft
  • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő esetén 25.900 Ft
  • tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos nagykorú személy esetén 20.300 Ft
  • gyermekotthonban, valamint szociális intézményben élő, nevelőszülőnél elhelyezett gyermek esetén, valamint a saját jogon ellátásban részesülő személy esetén 14.800 Ft.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában