Biztonság

2023.12.14. 17:15

Kivágták a balesetvelyészes fát Parádsasvár közelében

Csütörtök reggel jelent meg parádsasvári olvasónk panasza arról, hogy a 24-es úton a téli időszakban néha életveszélyes közlekedni a leszakad, benyúló fák miatt. Időközben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályáról is megérkezett a válasz, amelynek lényege, hogy azonnal cselekedtek: kivágták a szóban forgó út menti fát.

Barta Katalin

Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője ezt írta a portálunkon megjelentekre:  - Társaságunk útellenőri szolgálata ütemezetten és rendszeresen ellenőrzi az általunk kezelt úthálózatot, így az út menti fákat is, és találkozik a lakossági bejelentésben ismertetett problémával is. A képeken látható belógó fát a mai napon kivágták a szakemberek. Amennyiben szakembereink egy fát az állapota miatt a forgalomra veszélyesnek tartanak, lehetőségeinkhez mérten intézkednek annak kivágatásáról. 

A fa az ingatlan alkotórészének számít, tulajdonjogát elsődlegesen az határozza meg, hogy ki annak az ingatlannak a tulajdonosa, amelyen az adott fa található. Társaságunk a Magyar Állam tulajdonában lévő területeken található fák kivágására jogosult, beavatkozás esetén egyeztetés szükséges az illetékes szervezetekkel  – például országos jelentőségű, egyedi jogszabállyal védett természetvédelmi területetek, erdőterületek - esetén. Amennyiben a közúti forgalombiztonságot veszélyeztető fa nem a társaságunk kezelésébe tartozó területen található, ez esetben amit tehetünk, hogy értesítjük az ingatlantulajdonost a közúti forgalombiztonságot veszélyeztető fa kivágása, ezáltal a veszélyhelyzet megszüntetése ügyében.

A 2408-as jelű úton a 24-es főúti növényvilághoz hasonló helyzet áll fenn, itt egy szakaszon a közúti űrszelvénybe belógó faágakat jelentősen visszavágták a szakemberek. A Mátrában általános probléma elsődleges oka, hogy intenzív csapadékos időszak esetén a talaj szerkezete fellazulhat és az itt található fákra jellemző, hogy a gyökérzetük nem nyúlik mélyre, valamint lehetőségükből adódóan a fény felé – jelen esetben a közút irányába – növekednek. Ezen fák súlyát esetenként már nem képes megtartani a fellazult talajba kapaszkodó gyökérzet, amely széllökéssel, illetve a fákon jelentkező többletteherrel (például hó, ónos eső súlya) kiegészülve a fa kidőléséhez vezethet egy egyébként egészséges fa esetében is.

Szakembereink az Országos Közutak Kezelési Szabályzatában foglaltak szerint a közút területén lévő fák állapotát szemrevételezéssel kétévente legalább egyszer megvizsgálják és folyamatosan törekednek a forgalombiztonságot és a környezetvédelmet is figyelembevevő lehető legoptimálisabb növényzetgondozásra más érintett felekkel együttműködve.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában