Szórták a szotyit

2023.12.10. 16:15

Makuka Művelet fedőnév alatt akcióztak Kerecsendnél a Bükki Nemzeti Park munkatársai

Beköszöntöttek a hideg, havas napok, így aktuálissá vált a madarak etetése, ami nem utolsó sorban remek programot is biztosít, hiszen öröm nézni az etetőkre érkező vendégeket. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársai is sokat tesznek azért, hogy ne éhezzenek a madarak. Akciójuk fedőneve: Makuka Művelet.

Fekete-Vadászi Erika

A szántókon megtermelt napraforgó egy részét madárvédelmi célra fordítják

Forrás: bnpi.hu

Az egyik legjobb etetőanyag a napraforgó, abból is az apró, fekete szemű, amit a pintyfélék, cinegék, harkályok is szívesen fogadnak. A BNPI iskoláknak, óvodáknak, önkormányzatoknak és magánszemélyeknek is biztosít némi napraforgót, s honlapjukon arról is beszámoltak, honnan származik a szétosztott eleség. 

Saját vagyonkezelésben álló területein a BNPI hosszú évekre visszanyúlóan természetvédelmi célú gazdálkodást folytat, ennek részeként a szántóin megtermelt napraforgó egy részét madárvédelmi célra fordítja. A Dél-Hevesi Tájegységtől pár napja hozzájuk érkezett üzenet ennek a félrerakott mennyiségnek a bezsákolására invitálta a dolgozókat.

– Borbáth Péter vezetésével természetvédelmi őrökből és irodai kollégákból álló lelkes csapat gyülekezett a napokban a Kerecsend melletti terményszárítónál, majd nekiláttak a több tonnányi napraforgónak. Az elmúlt években már jól begyakorolt koreográfia szerint vödrökkel szedték fel a hegynyi magot, gyorsan teltek a zsákok, alig győzték azokat kötözni, rakodni. A szorgos kezeknek köszönhetően így még délelőtt neki is indulhattak a szállítmányok három vármegye számos települése irányába – részletezték. 

S hogy miért Makuka Művelet? A magyar nyelv sokszínűségének köszönhetően hazánk különböző tájain helyi névvel illetik a napraforgót: legismertebb a szotyola, szotyi, de napra, uszu, mag, tányérrica néven is találkozhatunk vele, míg Észak-Magyarországon a makuka tarol.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában