Szemléletet formáltak

2023.12.06. 10:52

"Ökos csomagolásra" buzdította az iskolásokat a Bükki Nemzeti Park

Kiscsoportos foglalkozásokat tartott a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) iskolások számára. A hulladékcsökkentés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Fekete-Vadászi Erika

Sok hasnzos információval gazdagodtak a tanulók

Forrás: bnpi.hu

Az Európai Hulladékcsökkentési Témahetet a közelmúltban tartották. Ehhez kapcsolódva szemléletformáló foglalkozásokat tartottak a BNPI működési területén található általános iskolákban, számoltak be róla a nemzeti park honlapján

A témahét idei mottója "Csomagolj ökosan!"

– A programra négy általános iskola 12 felső tagozatos osztálya jelentkezett, a foglalkozásainkon összesen 243 tanuló vett részt. A bevezető előadásban a hulladék fogalma és típusai mellett szó esett a magyar háztartások éves hulladéktermeléséről is. A kiscsoportos foglalkozásokon a megelőzésen volt a hangsúly, a gyerekekkel gyakorlati példákon keresztül beszéltük meg, hogyan lehet egy kis odafigyeléssel, tudatos vásárlással kevesebb hulladékot termelni mindennapjainkban – részletezték. 

Kiemelten foglalkoztak a csomagolóanyagok problémájával, és gyakorlati megoldásokat mutattak a hétköznapok leggyakoribb csomagolóanyagainak kiváltására. 

– Települési hulladékaink túlnyomó részét a csomagolóanyagok képezik, hiszen, ha leveszünk egy terméket egy élelmiszerbolt polcáról, az esetek többségében csomagolóanyagot tartunk a kezünkben. Csomagolt termékek esetében már a vásárlás pillanatában hulladékot termelünk, ezért a megelőzés jegyében részesítsük előnyben a csomagolás nélküli vagy a nagyobb kiszerelésű termékeket – hívja fel a figyelmet a BNPI. 

A foglalkozásokra magukkal vittek olyan használati tárgyakat, mint például vászon bevásárlótáskát, a pékáruk, gyümölcsök, zöldségek vásárlásához készített, függönyanyagból varrt szütyőket és szendvicskendőket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában