Egészség

2024.01.16. 14:20

A bükki füvesember lánya szerint ízületi panaszokkal is betarthatók az újévi fogadalmak

Ízületi gyulladásra javasol néhány gyógynövényt, Szabó Gyuri bácsi lánya.

Molnár Helga

Szabó Gyuri bácsi és lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa

Forrás: Kozma István/Észak-Magyarország

Január elején sokan elhatározzák, hogy lefogynak, egészségesebben élnek vagy „csak” többet mozognak. De hogyan tartsa magát a terveihez az, aki mozgásszervi panaszokkal küzd? Milyen mozgásformák javasoltak ízületi gyulladással és miben segíthetnek a gyógynövények? – a Györgytea szakértői, köztük a bükki füvesember lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa most röviden válaszolnak.

Fáj, merev, duzzadt és „húz” itt-ott az ízületünk? Akkor valószínűleg ízületi gyulladással küzdünk, amely lehet gyulladásos, kopásos vagy idegi eredetű. Bármi is okozza, a tünetek megnehezítik a mindennapokat, hisz a reuma, a köszvény, az arthrosis és az osteoarthritis fájdalmas állapot, és ha belobban, bizony a munka és a kötelező mozdulatok is nehezen mennek, nemhogy a sport.

A gyulladásos ízületi panaszok nem jelentik azt, hogy le kellene mondanunk a mozgásról. Sőt, a rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni az ízületi fájdalmat, erősíteni az izmokat és javítani a vérkeringést. Arra kell figyelnünk, hogy a testmozgás megfelelő legyen, azaz kímélje az ízületeket. A legjobb mozgásformák az ízületi gyulladásban szenvedők számára a séta, az úszás, a jóga és a kerékpározás. Ne felejtsünk el bemelegíteni mozgás előtt, ezt követően válasszunk kényelmes tempót és távolságot. Ha fájdalmat érzünk, álljunk meg, és pihenjünk egy kicsit. Mozgás után pedig hagyjunk arra is időt, hogy kinyújtsuk és lazítsuk az izmokat.

A gyógynövények természetes módon enyhíthetik az ízületi gyulladás tüneteit, mint például a fájdalom, a duzzanat, a gyulladás és a merevség, de sok esetben a kiváltó okokat is hatásosan kezelhetik. A gyógynövényeket teák, tinktúrák, olajok, kenőcsök, borogatások vagy fürdők formájában  is alkalmazhatjuk.

Az évezredes néphagyományokat újragondolva Lopes-Szabó Zsuzsa, a bükki füvesember lánya kétféle teakeveréket és egy külsőleg alkalmazható gyógynövényes kivonatot ajánl a komplex hatás érdekében. A kamillás teakeverék ott hat, ahol kell: 6 gyógynövény erejével csökkenti a szervezetben lappangó vagy már belobbant gyulladásos folyamatokat, míg az ízületi teának is nevezett fekete ribizlis pedig vízhajtó hatású és csökkenti – például a köszvény kialakulásáért is felelős – magas húgysavszintet.

A sportsérülések terén már sokszor bizonyított fekete nadálytő alkoholos kivonat pedig ízületi panaszokra is kiválóan használható, elég csak néhány cseppet bedörzsölni az érintett területre, tájékoztatott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában