Hőseink

2024.01.11. 11:00

A Doni-áttörésre emlékeznek Egerben

Pénteken, az esemény évfordulóján tartanak megemlékezést a Dobó téren.

Szabadi Martina Laura

Az esemény évrordulóján, január 12 én, pénteken, 17 órától a Dobó téren emlékezünk a Doni-áttörésre a Gyalogezred emléktáblájánál, ahol koszorút helyezünk el és gyertyákat, mécseseket gyújtunk – közölte Bognár Ignác a Mi Hazánk Mozgalom egri elnöke portálunkkal.

A Mi Hazánk Mozgalom egri szervezete minden évben tart megemlékezést. Tavaly Juhász Szabolcs, a történelmi Vitéri Rend tagja úgy fogalmazott, a névtelen hősöknek köszönhető az, hogy magyarul emlékezünk itt Egerben is, Dobó kapitány vára alatt. Tóth István, a Mi Hazánk Mozgalom tagja felidézte vitéz Mike József ezredesnek a szavait, melyet 1942. június 20-án, a 14. Honvéd Gyalogezred előtt mondott, azt ígérve, hazatérnek, s Isten áldását kérte a városra és a hazára. Mint ismert, a zord körülmények hatására a rosszul felszerelt katonák zöme meghalt, csak töredékük tért haza a Don-kanyarból. Tóth István elmondta, családilag is érintett, hiszen két nagybátyja soha nem ért haza, s mai napig nem tudják, mi történt velük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában