Emlékezés

2024.01.12. 19:19

A ma élő egriek nagyapái is harcoltak a Don-kanyarnál

A Mi Hazánk Mozgalom egri szervezete is megemlékezett péntek délután a doni hősökről.

Szabadi Martina Laura

A Mi Hazánk Mozgalom egri szervezete emlékezett meg péntek délután a doni hősökről a Dobó téren. A képen: dr. Pápai Ákos, a Mi Hazánk Mozgalom vármegye elnöke és önkormányzati képviselője

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Mi Hazánk Mozgalom egri szervezete is megemlékezett péntek délután a doni hősökről. Bognár Ignác elmondta, minden évben összegyűlnek a Dobó téri emléktáblánál. Juhász Szabolcs felidézte a Doni áttörés eseményeit amelyek 81 évvel ezelőtt történtek.

– A mínusz 40 fokban teljesítették kötelességüket a Magyar Királyi Dobó István 14. Honvéd Gyalogezred katonái. Egyszerű kézművesek, borászok voltak, nem volt vágyuk hőssé válni. Téli felszerelésüket nem vitték ki a németek, nyári egyenruhában voltak. Most mi lehetünk hősök, meg kell maradni magyarnak – mondta.

HMM_0074
Szíki Károly, Arany Érdemkeresztes színművész, nemzetőr ezredes a megemlékezésen 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Dr. Pápai Ákos a Mi Hazánk Mozgalom megyei elnöke és önkormányzati képviselője kiemelte, nagyapja is megjárta a Don-kanyart és haza is jutott.

– Felnéztünk rá, sokan szerették, ismert ember volt. Sokat mesélt a frontról. Megtapasztalta, hogy ha ide megérkezik az a világrend, az mivel jár – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában