Testközelből

2024.01.20. 16:57

A patológiára is beengedték a gimiseket az egri kórházban

A egri gimnázium diákjai betekintést nyertek az egri kórház életébe. A kórház ezzel a lehetőséggel is segíti a tudatos pályaválasztást.

Hornyák Réka

Kórházlátogatáson vettek részt az Egri Dobó István Gimnázium diákjai a Nemzeti Tudósképző Akadémia programjában – adta hírül Facebookon dr. Veresné Kis Krisztina, a Nemzeti Tudósképző Akadémia Egri Területi Központ vezetőjének összefoglalóját az egri gimnázium. 

Mint olvasható, a Markhot Ferenc Oktatókórház január 12-én ismét lehetőséget biztosított számukra, hogy látogatás keretében ismerkedjenek meg az egészségügy területével. A Skill laborban a csoportot Dr. Maszárovics Zoltán orvosigazgató köszöntötte és egy rövid előadás keretében beszélt a kórház történetéről, feladatairól, a betegellátás területeiről. Mindenkit arra biztatott, hogy válasszák hivatásként az egészségügyi pályát és végzett orvosként, ápolóként, laboránsként visszavárják őket az intézménybe. 

A Skill laborban olyan eszközöket láthattak a diákok, amelyek a betegellátást segítik. Lehetőségük volt modelleken tanulmányozni a szervek felépítését és működését, gyakorolhatták a betegápolás és betegellátás módszereit. A labor egyre népszerűbb az ápolók, a mentőtisztek és az orvosok körében is, hiszen olyan helyzeteket tudnak szimulálni, amelyekkel a gyógyítás során találkozhatnak. 

A patológián dr. Vadnay István főorvos segítségével az emberi szervezet anatómiai felépítésével és működésével ismerkedtek meg a diákok. A központi laborban láthatták hogyan történik a vér- és vizeletminták feldolgozása és kiértékelése. Dr. Szoboszlay István osztályvezető főorvos beszélt arról, hogy milyen végzettség szükséges ahhoz, hogy valaki a labor munkatársa lehessen. 

A csoport megosztva az egyes munkaállomásokon ismerkedett meg a kiértékelés lépéseivel. Megtudhatták, hogy milyen eltérések, milyen elváltozásra, betegségre utalhatnak, hogyan segíthetik a betegségek diagnosztikáját és az orvosi kezelések módjának meghatározását. 
A látogatás végén kicsit fáradtan, de sok élménnyel és tudással gazdagodva hagyták el az intézményt. 

– Úgy gondolom, hogy ezek a látogatások nemcsak az ismeretek bővítését segítik, hanem betekintést engednek a kórház életébe, mindennapjaiba, segítve a tudatos pályaválasztást – foglalta össze dr. Veresné Kis Krisztina tanárnő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában