Felújították

2024.01.26. 17:08

Átadták az egri Szent Orsolya Kollégiumot

A Szent Orsolya Bencés Iskolaközpont Kollégiumában a leánynevelés hagyományát őrzik, a felújítás nem csak a lányok életét teszi kényelmesebbé, de a város és az egyház megye hitét is erősíti.

Hornyák Réka

Kerényi Dorka Hegedűművész és Herceg Attila klarinétművész az ünnepségen

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Energetikai korszerűsítés után átadták és megáldották az egri Szent Orsolya Iskolaközpont Leánykollégiumát. Az épület felújítása roham tempóban haladt, két hónap alatt kicserélték a nyílászárókat, új kazánokat üzemeltek be és a szigetelést is rendbe rakták. Az intézmény igazgatója, Illés Virág elmondta, hogy ez a felújítás a kollégiumban lakó lányok életére pozitív hatással van, mindennapjaik így már egyszerűbbek és komfortosabbak. 

Az épület közel 200 millió forint támogatásból újult meg
Az épület közel 200 millió forint támogatásból újult meg 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Sokat köszönhetünk az egri egyházmegyének, hiszen 2021-ben befogadták a Bencés atyákat, velük együtt minket, a Szent-Orsolya rendet is, majd a győri Szent Mór Bencés Perjelség három évvel ezelőtt vette át a Szent Orsolya Rend nővéreitől a kollégiumunk fenntartását, amivel jelentős terhet vettek le a vállunkról. A leánynevelés egy nagy múltú hagyomány, aminek ápolásával segítjük a fiatal lányok lelki, szellemi és fizikai biztonságát is. A családokban a nők teremtenek békét, rendet, szolidaritást, szeretet és megnyugvást, ezért fontos, hogy már fiatalon megtanulják tisztelni és szeretni önmagukat és egymást is. Ezzel a felújítással nem csak az ország energiaügyét szolgáljuk, hanem a leánynevelés életben tartását is – fejtette ki a kollégium fontosságát beszédében Illés Virág, intézmény igazgató. 

Elmondta, hogy az első évben még csak 17 lány lakott náluk, ma azonban már 69 középiskolás lánynak tudnak helyet adni, akik mind különböző iskolákba járnak Egerben. A lányok maguk és a kollégium dolgozói is részt vettek a felújításban, hiszen ők takarítottak, ők takarták le a bútorokat, pakoltak és rendeztek. A csapatmunka és egymás folyamatos támogatása még erősebbé és jobbá tette a bentlakó közösséget. 

A projekt kivitelézésében segédkezett Nagy Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, a Széchenyi István Egyetem képviselői, dr. Szabó Sarolta, a Fenntartó Alapítvány főtitkára és dr. Tamándi László, valamint a beruházás kivitelezői, a REAG Invest Kft. . A megvalósulásban sokat köszünhetnek dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő

Dr. Pajtók Gábor szerint ebben a korban keresik saját személyiségüket a fiatalok, ezért elengedhetetlen, hogy egy érzelmileg, lelkileg és fizikailag is biztonságos helyen tudjanak élni. 

Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő
Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő
Fotó: Huszár Márk / Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Saját magunk formálása egy egész életen átívelő folyamat, hiszen az ember mindig változik. De az, hogy ilyen fiatalon, egy ilyen meghitt, szeretetteljes közösséget tudnak itt alkotni a lányok és velük együtt nevelőik is, az csodálatos. A nevelő és a nevelt közötti kapcsolat olyan erős, ami egy életen át elkísér. A projekt legfontosabb része az itt lakók békéjének, szeretetének és hitének megőrzése, annak egy meghitt otthon biztosítása – emelte ki a kollégium és a leánynevelés értékeit dr. Pajtók Gábor. 

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy ez a KEHOP projekt 194 millió forintból valósult meg. Országosan 320 milliárd forintot költött már az állam ilyen korszerűsítő projektre, melyből 40 Heves vármegyei, azon belül is 11 beruházás egyházi ingatlanban valósult meg.

Az ünnepségen Sárai-Szabó Kelemen perjel atya azt az üzenetet emelte ki, miszerint szeretni és gondoskodni nem csak szóval, hanem cselekedettel kell. 

Dr. Ternyák Csaba, egri érsek szentelte fel az új arculatú kollégiumot és elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számára és az egyházmegye számára is, hogy a Szent Orsolya-rend nővérei Egerben is jelen vannak. Munkájukkal segítik a várost, ez a felújítás pedig büszkeség az egyháznak és a városnak is. 

Dr. Ternyák Csaba, egri érsek szentelte fel a kollégiumot
Dr. Ternyák Csaba, egri érsek szentelte fel a kollégiumot
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az ünnepségen Kerényi Dorka Hegedűművész és Herceg Attila klarinétművész kápráztatta el a közönséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában