Kimaradások

2024.01.29. 09:51

Az utasok rutinosabban készültek a volánsztrájkra Hevesben + fotók

Január 28-ára és 29-ére ismét kétnapos munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet. A vármegyénkben autóbusszal közlekedők ma reggel is útnak indultak munkahelyeikre, iskolájukba. Sokan számoltak a kényelmetlenséggel.

Barta Katalin

Vármegyénkben sok utas előre tájékozódott

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Az adventi sztrájk után január 28-ára és 29-ére ismét kétnapos munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet. 

A legutóbbi sztrájk tanulságaiból okulva vármegyénkben sok utas előre tájékozódott, hogyan juthat el a hétfői napon A-ból B-be. Kerecsend központjában, ahol nagy az átmenő forgalom, hétfőn reggel hét és nyolc óra között azt tapasztaltuk, hogy az Egerbe induló helyközi járatokból ugyan kevesebb haladt át a falun, ám legalább négy buszt számoltunk, amik ugyan zsúfolásig megteltek, de elszállították utasaikat. A Demjénen át Egerbe tartó 7.20-as járat kimaradt, így a várakozó négy utas, akik munkahelyükre igyekeztek, telefonon kértek segítséget a célba jutáshoz. Munkahelyükről tíz perc alatt autót küldtek értük. 

A Feldebrőről Egerbe 8-kor induló busz rendben érkezett, igaz, a szokásos pár perces késéssel. Utastársunk időben érkezett a munkahelyére.

Budapestről Egerbe tartó ismerősöm a vonatot választotta erre a napra a hazajutásra. Elmondta, nem szeretne feleslegesen várakozni, s mivel jó előre tájékozódott a buszos sztrájkról, előre megváltotta vonatjegyét. 

Beszéltünk, a sztrájkban részt vállaló autóbuszsofőrrel is. Ő úgy fogalmazott, egyetért az akcióval, mivel évek óta azt látja, hogy kollégái zöme nyugdíjasként kénytelen volánhoz ülni, a fiatalok számára pedig nem vonzó a pálya. Szerinte a munkaszervezéssel is komoly gondok vannak, főként a létszámhiány miatt. A sofőrök számára az egyik komoly sérelem hosszú idő óta, hogy a kötelező állásidőket nem kompenzálja cég. Úgy véli, nem lehet folyamatosan a szőnyeg alá söpörni a gondokat, az utasoknak is tudniuk kell a szakmában dolgozók elégedetlenségéről.  

A közlekedési vállalat indokolatlannak tartja az akciót, hiszen a MÁV-VOLÁN-csoport továbbra is a bérmegállapodás mielőbbi megkötésére törekszik, a tárgyalások folyamatosak, írja a Volán közleményében. A Volánbusz a sztrájk tervezett ideje alatt biztosítja az elégséges szolgáltatásokat. A várhatóan nem közlekedő járatok listája a társaság honlapján érhető el, valamint az utas.hu utazástervező oldalon is látható a helyközi járatok esetleges érintettsége.

A MÁV–Volán-csoport vezetése idén már két alkalommal, január 16-án és január 23-án is tárgyalóasztalhoz ült az érdekképviseletekkel. A tulajdonosi ajánlat szerint a 2024-2026-os, hároméves bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25 százalékkal növekedne, míg az első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére. Ez átlagosan 16,8 százalékos, a Volánbusz autóbusz-vezetői esetében 20,5 százalékos béremelést jelentene már az idei esztendőben.

Az elégséges szolgáltatás keretében ma a helyi járatok 74 a helyközi járatok 54,5 százaléka biztosan közlekedni fog, ez azt jelenti, hogy a társaság a két nap során összesen mintegy 3 619 helyi és 22 995 helyközi kieső járattal tervez országszerte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában