Szépkorúak

2024.01.13. 19:55

Élettel töltötték meg a nyugdíjasok Egert, igazi pótszilveszter volt a fesztivál + fotók

Az Életet az Éveknek Heves vármegyei szervezete hét tagú elnökséggel működik. Idei, igen gazdagnak ígérkező tevékenységüket a Nyugdíjas Klubszövetség Eger Kulturális Fesztiváljával kezdték, melyet január 8. és 11. között tartottak. A hátrahagyott esztendőről, a 2024-es tervekről elnöküket, Lázár Tündét kérdeztük.

Sike Sándor

Rengeteg programon vehetnek részt a nyugdíjasok idén is

Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

- Nyugdíjas Klubszövetség Eger Kulturális Fesztiváljával kezdték az idei esztendőt. Mit tudhatunk erről a programról?

– Minden év január első hetében rendezzük meg a Nyugdíjas Klubok és idősek Életet az Éveknek Országos Szövetség szervezésében a pótszilveszteri rendezvényünket az Eger Hotelben. Most 360 nyugdíjas részvételével zajlott az esemény. Törekedtünk arra, hogy a különböző vármegyékből érkező nyugdíjasok nagyon jól érezzék magukat, megismerjék Heves vármegyét, a gyönyörű várost Egert és környékét. Színes és változatos programokat biztosítottunk, lehetett válogatni a lehetőségek közül. A szilvásváradi kiránduláson százan voltunk. A Szalajka-völgyben megnéztük a kocsimúzeumot, fölmentünk a kerek templomba. Csodálatos időt kaptunk az Égiektől. Egerhez hozzátartozik a borkóstolás,  a Szépasszonyvölgyben 200-an voltunk Sike Tamás pincészetében, ahol nem csak egy nagyszerű embert ismertünk meg és a finom borokat ihattunk, de rengeteg információt is kaptunk  borok  fajtájáról. Arról például, hogyan kell bort kóstolni  szakszerűen, vagy a borfogyasztást történelméről. Eger belvárosát is megmutattuk a látogatóknak.  Nagyon sokan voltak az Érseki Palotában, de megnézték a várat, a különböző templomokat illetve Bazilikát. Ez a programunk nagyon népszerű,  olyan nyugdíjasok is részt vettek, akik  akik nem először fordulnak meg a városban.  

– A  megnyitón  részt vett az országos szövetség elnöke, dr. Hegyesiné Orsós Éva. Ő miről beszélt ez alkalommal?

– Az elnökasszony elmondta, hogy az „Aktív Magyarországért” programban sikeresen pályáztunk. Az idős korosztály számára sportprogramokat fogunk biztosítani a következő fél évben. Az egészség megőrzésre, a egészséges életmódra ösztönzi majd őket ez például gyalogló klubok létrehozásával, örömtánc oktatással, és sok-sok örömtánc gyakorlással is. Ennek már itt is volt egy kezdete a Hotel Egerben, ahol majdnem százam vettek részt ezen a programon is, és nagyon jól érezték magukat. Arról is beszámolt,  hogy a 2023-as évünk  mennyire sikeres volt, valamennyi programot sikerült nagyon jól megszervezni, illetve pályázati forrásokra is sikerült szert  tenni. 

– Rendezőként akadt dolguk bőven. Mivel jár egy-egy ilyen házigazda szerep?

– Amikor ezek az országos fesztiválok a mi szűkebb pátriánkban vannak, akkor magától értetődik, hogy mi vagyunk a házigazdák, a mi önkénteseink segítenek a lebonyolításban. Ez most is így történt, és itt is szeretném megköszönni a segítőimnek az önkéntes munkát, akik itt Egerben a városi sétákat, és az idegenvezetést végezték. 

– A szépkorúak egész vármegyére kiterjedő szervezetének életét bizonyára nem könnyű feladat irányítani. Milyen konstrukcióban végzik ezt a munkát?

– Az Életet az Éveknek Heves vármegyei szervezete hét fős elnökséggel működik. Elnökhelyettes úr az egri Ezüstidő Szabadidős Egyesület elnöke Fűrész János, aki nagyon nagy támaszom,  hiszen ha éppen nem tudok megjelenni  egy egy programon, ha nem tudok eleget tenni egy meghívásnak,  akkor ő autóba pattan és már képviseli is a szervezetünket. Köszönti az egybegyűlteket, tájékoztatja a legfontosabb eseményekről, válaszol a kérdésekre, emaileket fogalmaz.  A  többi elnökségi tag is ugyanilyen lendületes munkát végez. Nálunk területekre –  egészségügyi, kulturális,  sport – leosztott az elnökség munkája. Van aki a kirándulásokért felelős, van aki a pénzügyeket felügyeli. Minden területre szerintem a legalkalmasabb embert találtam meg Heves vármegyében. Nagyon harmonikusan és összehangoltan tudunk együttműködni. Általában havonta találkozunk, de ha nem tudunk személyesen összejönni,  akkor online formában. Telefonon nagyon-nagyon gyakran beszélünk.

– A vármegyei szervezet a klubokra épül. Hogyan működnek együtt?

– Három havonta tartjuk a klub vezetői tanácskozásainkat. Ezt azért tartom fontosnak, mert tudnunk kell a szervezetünkhöz tartozó klubok életéről, működéséről. Segíteni kell a klubvezetőket, hiszen emberekkel dolgozunk, ami sokszor nem egyszerű feladat.  Egymástól is tudunk tanulni,  a találkozások alkalmával  elmondjuk egymásnak a tapasztalatainkat, kérdéseinket. Így tudunk igazán hatékonyan működni, ha egymást segítjük,  meghallgatjuk,  támogatjuk és együtt közös erővel haladunk a számunkra kijelölt úton. Szervezetünk idén is mindent megtesz, hogy még több klub csatlakozzon hozzánk, szeretném ha a taglétszámunk emelkedne  2024-ben.  Most már 1200-1300 tagunk van a megyei szervezetben, de nagyon szeretném, ha ez a szám növekedést mutatna. Számítunk arra is hogy az önkormányzatok erősebben támogatják majd a helyi klubokat, talán még jobban segítik őket, hiszen közösségek nélkül nehezebben működik egy település is. 

– Ebben a rendszerben komoly szerepe lehet a klubvezetőknek...

– A klubvezetők a mozgatórugói a közösségeknek, csoportoknak. Ők működtetik a klubokat, és el kell ismerni vezetői  munkájukat, mindazt az önkéntes tevékenységet, amit lelkiismeretesen és szívből végeznek. Mint mindenki, mi is a vármegyei szervezetben önként dolgozunk. Az, aki az idejéből, az energiájából, a szaktudásából, a kapcsolati tőkéjéből, és sajnos sokszor még a saját pénzéből áldoz arra, hogy a közösségeknek még jobb legyen,  akkor az az ember  megérdemli a dicséretet. A nyugdíjasokra mindenhol és minden körülmények között lehet számítani, akár kistelepülést nézek akár kisebb-nagyobb várost. Ők a rendezvényeken mindenhol megjelennek, segítenek,  pakolnak,  sütnek, főznek, fellépnek, szerepelnek, magukénak érzik ezt az egész küldetést. Másképp nem is lehetne végezni ezt a munkát.

– Hogyan tovább 2024-ben?

– Az  Életet az Éveknek Heves Vármegyei Szervezete 25 tagklubbal működik. Nagyon sok hasonló program várja még a nyugdíjasokat idén. Márciusban Parádon rendezünk egy ugyanilyen volumenű programot, ott azonban csak 230 férőhely lesz a hotel nagysága miatt. Így idén két alkalommal is megrendezzük a Parádi Fesztivált, márciusban és októberben. Nagy örömömre szolgál, hogy a taglétszámunk folyamatosan bővül már az új évben is. Belépett hozzánk a hevesi Csillagvirág Kórus, ennek örülünk. Ők már bemutatkoztak itt Egerben a megnyitón. Január 30-án Hatvanban lesz a klubvezetői tanácskozásunk, ahol az éves programtervet állítjuk össze. Vannak hagyományos rendezvényeink, melyek nagy múltra tekintenek vissza. Hatvanban áprilisban lesz a nemzedékek vers-, próza- és mesemondó verseny, melyet már a 23. alkalommal tartunk. Említhetem a februári gyöngyöshalászi kártyaversenyünket, ezt is már hatodszor tartjuk meg. Sport- és kulturális programok, fesztiválok és hagyományőrző rendezvény, ezekben is gondolkodunk. Július 5-én Tiszanánán, Dinnyésháton lesz a Szenior Sport- és Egészségnap, amely szintén az egészségmegőrzést szolgálja. Olyan programelemekkel egészítjük ki, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozásra. Lesznek szűrőprogramok, örömtánc és minden, ami az egészséggel kapcsolatos.

– Tavaly ősszel egy innovatív, új programot rendeztek Egerben az ottani Ezüstidő Szabadidős Egyesület támogatásával és szervezésében. Mi is volt ez az újítás?

– Ez az első Senior Haditorna volt, amely nagyon nagy sikert aratott.  Már a neve is magában foglalja, hogy milyen témában kellett  különböző feladatokat  teljesítenünk. Megismerkedtünk a fegyverekkel,  a hadtörténet múltjával és jelenével. Információkat kaptunk, lőttünk, gránátot hajítottunk. Nagyon sok területen kipróbáltuk magunkat, sokan jöttek el. A  Kossuth Zsuzsa Szakközépiskola diákja segítették a programot. Megtanítottak bennünket újraéleszteni, úgyhogy nagyon színes  feladatok  voltak, sokat tanultunk. Ismétlése várható. Készülünk az idősek világnapjára is, melyet itt  Egerben tudunk megrendezni a Vármegyeháza díszteremében, dr. Juhász Attila Simon, Heves Vármegye Közgyűlésének elnöke támogatásával. Még egy fontos eseményre hívjuk fel a figyelmet,  hiszen az Életet az Éleknek Országos Szövetség 2024-ben ünnepli a 35. születésnapját.  Minden programunkon fogunk erről beszélni. Emlékezni, fölhívni a figyelmet arra, hogy voltak, akik 35 évvel ezelőtt mertek nagyot álmodni. Úgy gondolták, hogy létrehoznak egy szervezetet, mely összefogja a megyék nyugdíjasait. Rengeteget dolgoztak azért, hogy ma ez a szervezet egy ismert és elismert közösség legyen.

– Valamennyi vármegyében van képviselete az országos szervezetnek?

– Igen, mindenhol működnek a Életet az Éveknek megyei klubok.  Nagyon büszke vagyok, s büszkék vagyunk a múltunkra. Szeretnénk meg is ünnepelni e jeles eseményt. Májusban Egerben lesz egy nagyszabású program, ahol az Egri Kertbarátok Egyesülettel karöltve –  ők 50 évesek lesznek –  a mi országos szervezetünk pedig 35, így közös ünneplést tervezünk. Összekapcsoljuk ezt a két születésnapot és egy nagy bulival fogunk ünnepelni, mely egy  bállal zárul. Erre az ünnepre úgy készülünk, hogy szeretnénk különböző címeket és elismeréseket is  átadni, erről részletesen  a január 30-ai ülésen  fogunk beszélni. Szeretnénk méltatni azokat a elődöket, azokat a régi és mostani dolgozóinkat, akik nagyon sokat tesznek azért, hogy ez a szervezet igen jól működjön például itt Heves vármegyében is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában