Újra voksolnak

2024.01.15. 10:23

Elkezdődött a 2023-as gyöngyösi részvételi költségvetés megismételt szavazása

A tavalyi voksolás eredményét, a gyanú szerint, ismeretlenek a szavazórendszer kijátszásával befolyásolni próbálhatták.

Szabó István

A gyöngyösi képviselő-testület decemberben új szavazást rendelt el a részvételi költségvetésben

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Január 15-én Gyöngyösön elindult, és február 15-ig tart a 2023-as részvételi költségvetés megismételt szavazási eljárása, adta hírül hétfőn a városháza. Közlésük szerint a városlakók ezúttal is három javaslatra adhatják le szavazatukat e-mail-ben vagy személyesen egy hónapon át. Mint arról portálunkon már beszámoltunk, a megismételt szavazásra azért van szükség, mert a tavalyi voksolás végeredményét ismeretlenek befolyásolhatták: Hiesz György polgármester az októberi testületi ülésen jelentette be, felmerült annak a gyanúja, hogy a 2023-as részvételi költségvetés internetes szavazását ismeretlen elkövető vagy elkövetők meghekkelték. 

A városháza közleménye emlékeztet arra, hogy Gyöngyös önkormányzata 2023-ban harmadik alkalommal hirdette meg a részvételi költségvetés programot, melynek célja, hogy a városi költségvetés meghatározott részének felhasználásáról a lakosság javaslatai alapján a Gyöngyösön élők közvetlenül dönthessenek. A 2023-ban nyolcmillió forintos keretösszeggel meghirdetett program megvalósítása is három szakaszból állt: a javaslattételt szűrés követette, melynek során a részvételi tanács tagjai előre meghatározott szempontok szerint kiválogatták a megvalósítható javaslatokat, amelyekre a Gyöngyösön élők szavazhattak. A program első két szakasza rendben lezajlott, a szavazás során azonban, az egyik Facebook-oldalon közzétett videó tanúsága szerint, ismeretlenek megpróbálhatták kijátszani a rendszert. Az eredmény befolyásolására alkalmas beavatkozás lehetősége miatt a gyöngyösi képviselő-testület a tavaly decemberi ülésén eredménytelennek nyilvánította a részvételi költségvetés program szavazási eljárását, és megismételt voksolást rendelt el.

A január 15-én kezdődött új szavazási eljárás során a 16. életévüket betöltött gyöngyösi lakosok e-mail-ben vagy az önkormányzati hivatal ügyfélszolgálatán személyesen adhatják le szavazataikat. Az új eljárásban is mindenki három javaslat megvalósítását támogathatja, a szavazás során pedig az esetleges visszaélések elkerülés végett szükség lesz a lakcímkártya bemutatására vagy csatolására. Szavazni február 15-ig a [email protected] e-mail címen, illetve személyesen a városháza ügyfélszolgálatán elhelyezett szavazóponton leadott szavazólapon lehet. A javaslatok, az adatvédelmi tájékoztató és a részvételi költségvetés szavazásának részletes leírása a gyongyos.hu weboldalon a részvételi költségvetés aloldalon találhatók, áll a gyöngyösi városháza közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában