Embertpróbáló

2024.01.10. 13:55

Ezt kell tudnia annak, aki a fagyban is dolgozik Hevesben

A hideg időjárás miatt vörös kód lépett életbe, ez pedig a Munkástanácsok Országos Szövetsége portálunkhoz eljuttatott tájékoztatója szerint a munkavégzés szempontjából is odafigyelést igényel.

Heol.hu

„A Munka Törvénykönyve alapján a munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit, illetve a munkáltató a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel osztja be. Ezek a rendelkezések fektetik le a kérdés munkajogi „alapjait”. A munkavédelmi törvény alapján a szabadtéri munkahelyen – a munkavégzés jellegének és a munkakörülményeknek megfelelő műszaki megoldásokkal, munkaszervezéssel, egyéni védelemmel, melegedési lehetőséggel, védőitallal – gondoskodni kell a munkavállalók időjárás elleni védelméről.”  – közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

Földmunkák tekintetében egyébként télen általában szünetet tartanak a fagyok miatt, hiszen ilyenkor még munkagéppel sem megoldhatóak egyes műveletek. Az Útinform szerdai híradása szerint útépítési munkák jelenleg is folynak: a 3-as főúton, Gyöngyös térségében, a 80-as kilométer közelében építési munka miatt mindkét irányban útszűkület mellett dolgoznak, a 25-ös főúton Eger belterületén, a Sas útnál pedig mint ismert jelenleg is csomópontot építenek.

Egy egri, építőiparban dolgozó vállalkozó elmondta, a munkaszervezést befolyásolja az is, hogy milyen anyagokkal kellene dolgozniuk az adott munkafolyamatban, hiszen ezek kötése például lehet hőmérséklet függő. Tehát konkrétan előfordulhat olyan is, hogy nem tudják végezni a munkájukat egyes napokon. Amikor túl hideg van, vagy túl nagy a forróság, akkor igyekeznek az éppen aktuális munkaterületen a legideálisabb környezeti tényezőket biztosító időszakokban és napszakokban dolgozni ha feltétlenül fontos, vagy határidős munkáról van szó. Mint kiemelte, természetesen az extrém hideg és a nehéz fizikai munka egyeütt rendkívül megterhelő, ezért igyekeznek termoszba töltött meleg teával, gyakoribb szünetek tartásával óvni szervezetüket a hideg ellen.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége azt írja, a munkahelyek hőmérsékletével kapcsolatos rendelkezéseket részletesen a 3/2002. SzCsM-EüM együttes rendelet szabályozza. A munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni. A munkahely akkor minősül hidegnek, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban szabadtéri munkahelyen a +4 fokot, illetve zárt téri munkahelyen a +10 fokot nem éri el. Fontos rendelkezés, hogy a munkaidő részeként óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni és a munkavállalók részére +50 fokos hőmérsékletű teát kell szolgáltatni, illetve adott esetben egyéni védőeszköz alkalmazása is indokolt lehet.

„A munkavállaló – szélsőséges esetben – akár meg is tagadhatja az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Ilyen esetnek tekinthető az is, ha a munkáltató teljesen figyelmen kívül hagyja a munkavédelmi rendelkezéseket, akár közvetlen veszélybe sodorva ezzel a munkavállalókat. Ha a munkahelyen nem tartják be a fenti rendelkezéseket, a választott munkavédelmi képviselőhöz is lehet fordulni, vagy munkavédelmi ellenőrzés kérhető a munkáltatóval szemben a munkavégzés helye vagy a munkáltató érintett telephelye szerint illetékes vármegyei kormányhivatalnál. Bejelentésre személyesen, írásban vagy telefonon is lehetősége van az érintetteknek. Annak érdekében, hogy a munkavállalónak ne kelljen tartania a munkáltatói retorziótól, anonim módon is elindítható az eljárás.” – közölték portálunkkal.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában