Változás

2024.01.21. 10:04

Hatvanban is többet fizetnek az anyatejért

Tavaly december 22-én lépett hatályba a belügyminiszteri rendelet, amely alapján emelkedett az anyatej ára. Az édesanyák immár 3500 forintot kapnak egy literért. Az intézkedéstől Hatvanban is az aktivitás emelkedését várják.

Tari Ottó

Az elmúlt év december 22-étől csaknem 30 százalékkal többet fizetnek literenként a leadott anyatejért, így az édesanyák most már 3500 forintot kapnak kézhez minden leadott liter után. Az egészségügyi szakemberek azt várják, hogy a megnövelt átvételi ár hatására többen fognak majd anyatejet vinni a gyűjtőpontokra – nyilatkozta az önkormányzati médiának Rusainé Klátyik Krisztina, a hatvani anyatejgyűjtő állomás szakasszisztense.

– Tavaly december 21-én jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy 2700 forintról 3500 forintra emelkedik az anyatej díjazása. Nem nevezném jelentős növekedésnek, mert a cél, hogy ez az összeg elérje az ötezer forintot, mi mégis azt várjuk, hogy az édesanyák egy kicsit motiváltabbak lesznek, s a rászorulóknak több segítséget tud majd nyújtani intézményünk – fogalmazott.

Hatvanban is rendszeres probléma, hogy nem tudják biztosítani a nélkülöző újszülötteknek a maximálisan adható mennyiséget. Egy fő naponta maximum 800 milliliter adhat le, illetve az igénylők ugyanennyit vehetnek át.

– Sajnos ezt a mennyiséget nem tudjuk biztosítani, körülbelül 3-500 milliliter, amit adhatunk a babáknak. A kereslet nagyobb, mint a kínálat, ezt mindig elmondjuk az új igénylőknek. Jelenleg hat tejadó édesanyánk van, és 12 babának hordanak tőlünk anyatejet – részletezte Rusainé Klátyik Krisztina.

Azok az édesanyák, akik szeretnének élni a többlet-tejleadás lehetőségével, az egészségügyi szűrővizsgálatok után, amennyiben alkalmasnak ítélik őket, Hatvanban a Bástya utcai Anyatejgyűjtő Állomáson segíthetnek szülőtársaikon.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában