Ellenőrzés

2024.04.30. 11:16

Egy káli és egy erdőtelki védőnői körzetben is vizsgálódott a hatóság

Kálban egy négy hónapos csecsemő, Erdőtelken egy nevelt kisgyermek halála miatt tartottak ellenőrzéseket.

Tóth Balázs

Két védőnői körzetet is megbírságolt a Heves Vármegyei Kormányhivatal. A hatóság honlapjára fölkerült dokumentumok szerint mindkét esetben egy gyermek halála miatt kötelezte 30 ezer forint bírság fizetésére a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézethez tartozó egészségügyi szolgáltatókat.

Az első esetben a Kál II. sz. védőnői körzetében, a helyettes területi védőnő egészségügyi tevékenységének végzése során feltárt hiányosságok miatt szabtak ki egészségügyi bírságot a Füzesabonyi Járási Hivatal. Kálban idén március 3-án halt meg egy négy hónapos csecsemő, amelyet a védőnő másnap jelentett. A járási vezető védőnője a soron kívüli ellenőrzés során vizsgálta az elhunyt csecsemő részére nyújtott gondozási feladatok elvégzését.

A gondozási dokumentációk vizsgálata alapján megállapította, hogy nem teljesült maradéktalanul a szakszerű és jogszerű védőnői feladatellátás. A szülészeti intézményből történő hazaadást követő első 6 hétben megfelelő gyakoriságú szaklátogatás részben teljesült. A szakmai rendeletben meghatározottak szerinti minimum 6 alkalom helyett 3 alkalommal látta a csecsemőt az otthonában. Annak ellenére nem volt gyakoribb ellenőrzés, hogy a gyermek fejlődését veszélyeztető tényezők észlelésekor a védőnő a csecsemőt fokozott gondozásba vette. Mindezzel több ponton megsértette az Egészségügyi és az Alapellátásról szóló törvényt is, amely szabályozza a védőnő családgondozási feladatait, az újszülöttek, csecsemők jogait. A helyettes területi védőnő Kál II. számú védőnői körzetben a területi védőnői feladatait helyettesítéssel  látta el heti 20 órában, a heti 40 órás feladatellátással betöltött körzete ellátása mellett. A hivatal súlyosító tényezőként értékelte, hogy a mulasztás védőnői gondozás keretében történt. Enyhítőként, hogy korábban még nem folyt eljárás a szolgálattal szemben, s a védőnő elmondása nyomán több alkalommal jelezte a munkáltatójának, hogy hosszú távon nem szeretné ellátni a káli II. számú körzet helyettesítését, mivel mind a két általa ellátott körzet meglehetősen problémás. Továbbá a Kál II. számú körzet gondozotti létszáma is jelentős.

A második esetben az erdőtelki II. sz. védőnői körzetében folytatott vizsgálatot a hivatal, ahol március 13-án halt meg egy gyermek. Itt sem teljesült maradéktalanul a szakszerű és jogszerű védőnői feladatellátás. A gyereket 2020 júniusában vették gondozásba, amikor a körzetbe került nevelőszülőkhöz. A védőnő a gyermek részére nem készített gondozási tervet és rizikószűrő kérdőívet. Továbbá az életkorhoz kötött kötelező szűrővizsgálatok során minden esetben észlelt eltérést a védőnő, ennek ellenére a háziorvos írásos, igazolhatóan dokumentált értesítése mindössze egy esetben történt meg az öt alkalomból. Az öt kötelező szűrővizsgálat védőnői tájékoztatóján egy esetben szerepel szülői aláírás. A hatóság itt is a minimum bírságot szabta ki, tekintettel arra, hogy korábban még a kórházzal szemben a védőnői körzet miatt nem folytattak eljárást.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában