Állatok

2024.01.06. 14:04

Hevesben is vigyázhatunk az év madarára és halára

Kerecsensólyom és a réticsík is él itt.

Molnár Helga

A kerecsensólyom és a réticsík kap 2024-ben kiemelt figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Magyar Haltani Társaság közönségszavazásának eredményeként. Mindkét állat előfordul a vármegyében, vigyázzunk rájuk és óvjuk az élőhelyüket – írja a Heves Vármegyei Kormányhivatal.

A megnyúlt, vaskos testű réticsík állományai a vármegye síkvidéki területein, elsősorban a Tisza-tóban, a Tisza holtágaiban és az öntözőcsatornákban találhatók. Védett halfaj, amely a légköri levegőt is képes hasznosítani, így a vízszint csökkenésével a lágy üledékben hetekig életben tud maradni. A faj fennmaradását az élőhelyek kiszáradása, kotrása és a vizek szennyezése veszélyezteti.

Az év madara idén a vármegye sík és hegylábi területein is megforduló kerecsensólyom. Fokozottan védett, Hevesben 16-18 párról tudnak a szakemberek. Mérete és színezete az egerészölyvhöz hasonló, leginkább rágcsálókkal táplálkozik. A fák és a sziklafalak költőhelyként nélkülözhetetlenek számára, de gyakran használja erre a célra a nagyfeszültségű légvezetékek tartóoszlopait is.

Az áramütés mellett a rágcsálóirtó szerek alkalmazása és a fészkek ember általi megzavarása, kifosztása is veszélyezteti állományukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában