Tömegközlekedés

2024.01.24. 06:55

Így utazhatnak márciustól a nyugdíjasok a buszon és a vonaton Hevesben is

A vármegyénkben élő nyugdíjasok számára is jelentős könnyebbséget jelentenek a március 1-től életbe lépő új szabályok. Mutatjuk a részleteket.

Barta Katalin

A kedvezményes vármegye és országbérlet bevezetésével jóval egyszerűbb lesz a helyzet a nyugdíjasoknak is

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Mint arról portálunkon beszámoltunk, idén március 1-től jóval egyszerűbb lesz eljutni A-ból B-be tömegközlekedéssel. A változás fő nyertesei a 14 év alatti fiatalok és az idősek. A hovege.hu összefoglalta azokat a legfontosabb tudnivalókat is, amely érinti a két korosztályt. Azt írják, 2024. március elsejétől új kedvezményeket élesít a MÁV és a Volán, amely a nyugdíjasokat is érinti. Fontos változás jön, átalakul az eddigi rendszer. Ezután nem lesz szükség külön dokumentumokra, nem kell igazolásokat pecsételtetni és fényképes igazolványokat készíttetni, leegyszerűsödik a nyugdíjasokat érintő kedvezményrendszer is. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Jelenleg is  Európában egyedülálló utazási kedvezményben részesülnek hazánkban a nyugdíjasok, mivel az idős utasoknak jellemzően legfeljebb 25-50 százalék kedvezményt biztosítanak más EU-tagállamok. A 65 év felettiek a közforgalmú személyszállítási eszközökön (vonat, helyközi autóbusz, HÉV, elővárosi autóbusz, komp, rév) a személyi azonosításra alkalmas okmányuk felmutatásával díjmentesen utazhatnak.
Jelenleg a 65 évnél fiatalabb nyugdíjasok számára  az “Ellátottak utazási utalványa” alapján 50 százalék,  illetve 90 százalékos kedvezmény vehető igénybe. Az 50 százalékos kedvezményt évente 16 alkalommal, a 90 százalékosat évente 2 alkalommal használhatják fel. 

A kedvezményes vármegye és országbérlet bevezetésével jóval egyszerűbb lesz a helyzet a nyugdíjasoknak is. A legfontosabb változás a MÁV-nál és a Volánbusznál, hogy 2024 március elsejétől minden  14 év alatti és a 65 év feletti utas díjmentesen, minden a 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat. A jelenlegi 15-féle bérlet konstrukció helyett márciustól csak kettő marad: a vármegye- és országbérlet. Az eddig igénybe vehető 65 kedvezmény típust 20-féle igénybe vehető kedvezmény váltja fel.

Március 1-től díjmentesen utaznak a járatokon azok, akik eddig „jelképes”, 90 százalékos kedvezménnyel utaztak, azaz a tartós betegek, fogyatékkal élők, valamint a nagycsaládosok. A helyi tömegközlekedés számukra eddig is ingyenes volt, mostantól azonban ez a kedvezmény a helyközi tömegközlekedéssel egységessé válik.
Az országbérlettel lehetőség lesz a vonatokon az első és prémium osztályra történő kiegészítő jegy megváltására is, a vármegyebérleteknél azonban marad a korlátozás: ezek InterCity vonatokon továbbra sem lesznek használhatók. Azok a 65 év alatti nyugdíjasok, akik ellátotti utazási igazolvánnyal rendelkeznek, kedvezményes vármegye- és országbérletre lesznek jogosultak, a jelenleg 90 százalékos kategóriába tartozóknak. A fogyatékkal élőknek, tartós betegeknek, nagycsaládosoknak, vagy korábban a magyar igazolvánnyal utazóknak ingyenes lesz a közösségi közlekedés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában