Forrásvíz

2024.01.06. 14:42

Ilyen szép most a Vöröskő-forrás a Bükkben + videó

A csapadékosabb időjárásnak hála újra láthatjuk a Bükkben a forrást.

Molnár Helga

Ismét működik a Vöröskő-forrás. Az utóbbi napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadéknak köszönhetően a Bükk időszakos forrásai közül is megkezdte a működését néhány.

A Vöröskő-forrás is egy időszakosan aktív karsztforrás, mely most a videó alapján majd körülbelül egyméteres vízoszlopként lövell ki a földből. A videónál jelzik, talán még egy hétig megmaradhat ez a szemkápráztató jelenség, bár az időjárás előrejelzések csapadék utánpótlásról írnak, így az sem kizárt, hogy tovább. Érdemes tehát megnézni.

A forrásról a Wikipédia ezt írja:

A Vöröskő-forrás egy ideiglenesen működő forrása a Bükk hegységnek. Az elolvadó téli hó hetekig tekereg a mészkő alapú Bükk belsejében lévő barlangrendszerben, majd a tavasz közepén, tipikusan február és április között tör a felszínre.v Nagyobb mennyiségű csapadékkal járó esős időszakokat követően is működésbe léphet a forrás. Száraz időszakokban azonban vize teljesen elapadhat.

A forrás annak köszönheti működését, hogy a Bükk-vidék területén lehulló csapadék mintegy 20-36 százaléka a mészkő repedésein keresztül beszivárog a karsztvizeket gyűjtő rétegek szintjére, majd onnan a föld alatt eljut arra a pontra, ahol felszínre tör, mint forrás.

A kiszáradt forrást egy meleg nyári napon látva nehezen hihető, hogy milyen erővel tör felszínre a víz, de a forrás környékét övező, erőteljesen kibetonozott terület sejteti, hogy a karsztvíz milyen lendülettel tör ki a működés rövid heteiben. A forrásvíz iható, tiszta és hideg karsztvíz.

A Vöröskő-forrás általában április végére kiapad, és az év további szakaszában teljesen kiszárad, június végétől már egyáltalán nem ad vizet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában