Innováció

2024.01.03. 11:23

Megújult az üveg, fémdoboz és PET-palack visszaváltás rendje

2024. január 1-je után egy egyedülálló, magyar szakemberek által kifejlesztett mobil rendszer teszi majd lehetőéve, hogy a legkisebb településről is rendszeresen begyűjthető és feldolgozható legyen minden újrahasznosítható hulladékok.

Hornyák Réka

A Returmatic Solutions Zrt. a MOHU közreműködésével forradalmian új megoldással és mobil módon gyűjti be, regisztrálja, majd dolgozza fel a visszagyűjtő automaták nélküli, kézi átvevőhelyeken a visszaváltott fémdobozokat, PET-palackokat és üvegeket – olvasható a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. honlapján

Az új rendszerben a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. által történik a visszaváltható ital- és csomagolóanyagok teljes begyűjtése, feldolgozása és újrahasznosítása. Ez kétféleképpen valósul majd meg. A 400 m² alapterületűnél nagyobb áruházakban az italok csomagolását visszaváltó automatákat helyez el a MOHU Zrt., amely automatákba a felhasználok viszonylag könnyen eljuttathatják az összegyűjtött hulladékot. Ezt a lehetőséget kérhetik a 200 m² és 400 m² közötti alapterületű boltok is. 

Azonban több tízezer kisebb méretű bolt van az országban, ahol helyhiány miatt vagy gazdasági szempontból nem éri meg automata berendezéseket elhelyezni. Az itt keletkezett, számottevő mennyiségű visszaváltott italcsomagolás további hasznosításáról is nemzetgazdasági érdek gondoskodni. 

Az alumíniumhulladék egyike a legértékesebb hulladékoknak, hiszen száz százalékban újrahasznosítható, begyűjtése pedig nemcsak gazdasági szempontból hasznos, de a környezet megóvását is szolgálja. Magyarországon körülbelül tíz évvel ezelőtt jelent meg az ECC -Every Can Counts, azaz a Minden Doboz Visszajár nevű kezdeményezés. Ez a megmozdulás, a Returpack Kft. közreműködésével országszerte 200 helyen biztosított gyűjtőautomatát, amelyben a használt sörös és üdítős fémdobozokat váltották vissza. Az alumínium energiahatékonyan és végtelenszer újrahasznosítható, ami azt jelenti, hogy egy olyan értékes nyersanyag áll az emberek rendelkezésére, amely még nagyon sok generációt ki tud szolgálni. 

Vida Péter, a Returmatic Zrt. ügyvezetője elmondta, hogy társaságuk és az általuk kifejlesztett mobil fém-, műanyag-, és üvegvisszaváltó és feldolgozó berendezéssel azokat a kisebb élelmiszerüzleteket és más szolgáltatókat, a benzinkutakat, dohányboltokat és egyéb kereskedelmi egységeket szeretnék támogatni, ahol biztosított lesz a manuális hulladékgyűjtés. 

– Alkalmazkodtunk az új kihívásokhoz. Az elmúlt időszakot azzal töltöttük, hogy egy világújdonságnak számító innovációval tudjunk belépni a hulladékhasznosítás megváltozott piacára – nyilatkozta Vida Péter, aki bizakodva áll a fejlesztések előtt. 

Az új rendszer - ami leegyszerűsítve egy áttervezett teherautó és többfrakciós visszaváltó automaták kombinációja - lehetővé teszi, hogy akár a legkisebb falvakba is eljussanak a járműveikkel és begyűjtsék az újrahasznosítható csomagolásokat. A boltok által visszaváltott üveget, műanyagpalackot és fémdobozt a mobil gépek már a helyszínen tudják majd azonosítani, leszámolni, tömöríteni, ezt követően pedig, egy fejlett számítógépes rendszernek köszönhetően a kereskedőnek szinte azonnal utalja a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. az átadott mennyiség visszaváltási díját. 

Európai uniós elvárás, hogy a csomagolási hulladékok újrahasznosítása minél magasabb legyen. Az aludobozok esetében ez a célszám 2025-ig 50, míg 2030 végéig már 60 százalék. Az üveg esetében 70 és 75, míg a műanyag csomagolások esetében 77, illetve 2029-re 90 százalék az elvárt újrahasznosítási arány. 

A Returmatic Zrt. ügyvezetője szerint ennél jóval magasabb szám is elérhető Magyarországon, ha a fogyasztók szemlélete is változik és igénybe veszik a lakhelyükhöz legközelebb eső automatákat vagy a manuális visszagyűjtést biztosító pontok szolgáltatását. Magyarországon minden úgynevezett egyutas felhasználású, visszaváltási díjas, tehát külön logóval ellátott üveg, PET-palack és aludoboz visszaváltási ára, egységesen 50 forint lesz, így mindenképp megéri visszaváltani ezeket. 

Dr. Duma László, a Minden Doboz Visszajár képviselője úgy fogalmazott, hogy közös társadalmi cél a kötelező visszaváltó rendszer bevezetése, hiszen ez lehetőséget ad arra, hogy sehol ne legyen eldobott, a környezetet terhelő, újrahasznosítható hulladék, amit pedig visszagyűjtenek, az a feldolgozás után, minél gyorsabban kerüljön vissza új csomagolóanyagként a rendszerbe, elkerülve ezzel is a pazarlást és mérsékelve az energiafelhasználást. 

– Az általunk kidolgozott technológia, amelynek egyes részletei szabadalomnak számítanak, azért egyedülálló, mert azonnal, a helyszínen elkezdjük feldolgozni az átvett csomagolóanyagokat, összetörjük az üveget, préseljük a dobozokat, ezek ugyanis tömörítve jóval kevesebb helyet foglalnak, így szállításuk is takarékosabb. A terméket azonosító rendszerünk pedig naprakész és pontos elszámolást biztosít – hangsúlyozta Dr. Duma László. 

Szabó Szilvia, a MOHU Gyártói Felelősségi Rendszerek vezetője elmondta, hogy a MOHU számára rendelkezésre álló rövid felkészülési idő miatt nem jöhetett szóba a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott számláló központok kialakítása. Ezek lényege, hogy a kézzel visszavett ép palackokat erre a helyre szállítják, ott számolják meg, aztán az adatok alapján utólag gondoskodnak a fogyasztók számára kifizetett díj kézi visszaváltó üzlet számára való megtérítéséről. 

– Az ezt kiváltó előremutató megoldás kialakításában, a várhatóan 2024 tavaszán induló működtetésben és az italospalack begyűjtésben a már számos innovatív megoldással bizonyító Returpack/Returmatic lett a MOHU partnere. A palackok helyben való számlálása és a környezeti szempontból előnyösebb, tömörített szállítás mellett része a szolgáltatásnak az azonnali bankszámlára utalás is. Ezt elsőként Magyarországon vezetik be, ami reményeink szerint a visszaváltási pont hálózathoz önként csatlakozók elégedettségét váltja majd ki és hozzájárul a visszaváltási pontok számának gyarapodásához – fogalmazott Szabó Szilvia. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában