Együttműködés

2024.01.31. 17:30

Két átmeneti otthont újítanak fel Gyöngyösön a Procter & Gamble támogatásával

A gyöngyösi üzemmel rendelkező cég Élhető Otthon elnevezésű programjának első állomása a mátraalji város.

Szabó István

Sajtótájékoztatón ismertették a részleteket

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Procter & Gamble Élhető otthon programjának első állomásaként Gyöngyösön nagyszabású felújítás kezdődik két, kistérségi feladatokat ellátó átmeneti otthonban. A programot a szerda délelőtti sajtótájékoztatón mutatták be a gyöngyösi városházán.

Az utóbbi évek nemzetközi eseményei – Covid 19 utóhatásai, az orosz-ukrán háború – generációk óta nem tapasztalt nehézségeket eredményeztek Európa-szerte. Az energiaválság és a rekord mértékű infláció a társadalom minden rétegét érinti, a szociálisan nehéz helyzetben lévő emberek esetében a negatív hatások pedig többszörösen is jelentkeznek. Gyöngyös városa, az átmeneti otthonokat működtető Kistérségi Humán Szolgáltató Központ (KHSZK) és a Procter & Gamble (P&G) ezért nagyszabású programot hívott életre, amelynek célja a rászoruló családok, gyermekek és az őket felkaroló intézmények, szervezetek támogatása. A példaértékű együttműködés a vállalat Élhető Otthon programjának első lépéseként valósul meg, amely során felújítják a gyöngyösi Családok és Gyermekek Átmeneti Otthona.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a gyöngyösi otthon 1999-től működik a városban 25 férőhellyel, mely 2008-tól kibővült a 12 fős Gyermekek Átmeneti Otthonával. Fenntartását Gyöngyös és a környező 25 település önkormányzata a kistérségi társulásban biztosítja. Az ellátási terület így elsősorban a Gyöngyösi járás településeire, illetve Heves vármegyére terjed ki. Mindkét átmeneti otthon a családban élő gyermekek veszélyeztetettségének megelőzése, és a gyermek védelme érdekében fogadja szülői kérelemre az átmenetileg lakhatási krízisbe kerülő családokat. A lakhatási krízis oka többféle lehet: az ingatlan lakhatatlanná válása, albérlet elvesztése, családi erőforrások kimerülése, bántalmazás, vagy családon belüli konfliktus. Mindkét intézményben legfeljebb 18 hónapot tölthet el a család, ezen időszak alatt megfelelő lakhatást kell találniuk, és az otthon segít képessé válniuk a normalizált életre.

Tekintettel a két intézmény magas kihasználtságára, a tárgyi és környezeti feltételek fejlesztése mindig aktuális. Szerencsés egymásra találás példája Gyöngyös, ahol a P&G közel tíz éve működteti gyárát, és a 2024. évet azzal a bejelentéssel indította, hogy legújabb, Élhető Otthon társadalmi felelősségvállalási programjának részeként szerepet vállal a két intézmény felújításában. A mintegy 50 millió forintos beruházással elsősorban a fürdőszobák, konyhák és a közösségi terek felújítására, korszerűsítésére kerül sor, melyhez a P&G és kiemelt négy márkája – az Oral-B, a Head & Shoulders, a Pampers és az Always – összesen 30,5 millió forint támogatást biztosít.

Robert Carrio, a P&G gyöngyösi gyárának igazgatója szerint egy cég esetében nagyon fontos az, hogy ahol működik, ott segítsen. 

– Ez az együttműködés nagyon fontos a számunkra. Nagyon örülök, hogy ennek a hosszú távú programnak, amit egy országos projektnek tervezünk, az első állomása Gyöngyös. A P&G alapértékei között szerepel a működési területe közösségeinek támogatása abban, amire valóban szükségük van. Nagyon fontos számunkra, hogy ez a segítség nemcsak azt a települést érinti, ahol az üzemünk van – jelentette ki Robert Carrio.  

– Három évtizedes magyarországi működésünk kezdete óta fontos számunkra a helyi közösségek támogatása. Az immár 10 éves gyöngyösi jelenlétünk során megismertük a helyi emberek nehézségeit, körülményeiket. Szerettünk volna valamivel hozzájárulni a közösség számára szükséges, de saját forrásból nem feltétlenül megoldható fejlesztéshez, hiszen minden szám és statisztikai adat mögött valós emberi történetek húzódnak meg – mondta Krubl Yvette, a P&G magyarországi kommunikációs vezetője.

Maka Piroska, a KHSZK igazgatója arról beszélt, hogy egy olyan helyzetben, amikor valakinek nincs hová mennie, az átmeneti otthon nyújtotta biztonság lehetőséget teremt az újrakezdésre. 

– Amellett, hogy meghatározott ideig megoldja a lakhatás problémáját, a helyszínen dolgozó szociális munkások segítenek felkészülni az intézményből való kilépés utáni önálló és önfenntartó életre – tette hozzá Maka Piroska.

A város és a környező települések nevében Hiesz György, Gyöngyös polgármestere, a kistérségi társulás elnöke köszönetét fejezte ki a P&G vállalatnak.

– Profitorientált világunkban nem mindennapi élmény megtapasztalni, hogy egy multinacionális vállalat számára fontosak a helyi emberek és a közösség nehézségei, és hogy a segítő szándékon túl valós lépésekre pénzt is áldoz – emelte ki Hiesz György.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a felújítási munkálatok várhatóan februárban kezdődnek, és a jelenlegi tervek szerint az átadás még a tavasz végéig megtörténik. Krubl Yvette kiemelte, hogy a program országos szintűre bővülését, valódi eredményt elérni csak hosszútávú, elkötelezett stratégiával lehet. Az együtt gondolkodás és a segítő hozzáállás példája pedig, remélhetőleg, mások számára is inspirációt jelent majd, tette hozzá a kommunikációs vezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában