Legyen malacod!

2024.01.01. 10:37

Leteszteltük Szabi, a pék töltött malacát, így készítheted el te is

Elsején lencsét és malacot kell enni a hagyomány szerint. Vagy mindez csak babona lenne? Mi nem kockáztatunk, mindkettőből fogyasztunk, s most megmutatjuk, hogyan lehet elkészíteni a töltött malackát. Elsejére vagy az utószilveszteri bulira is tökéletes választás. Reméljük, tényleg szerencsét hoz!

Fekete-Vadászi Erika

Kolbásszal töltött malackák a mindmegette.hu receptje szerint

Forrás: Fekete-Vadászi Erika/Heves Megyei Hírlap

Elárultuk már a bőséget hozó lencseleves titkát, a malac pedig mint tudjuk, szerencsét hoz, így hát mi magunk is kipróbáltuk, hogyan kell elkészíteni az egyik különleges verzióját.

Ez a malacka tésztából készül, a belseje pedig kolbászt rejt. 

Nincs hozzá szükség extra hozzávalókra, így akinek lapul a spejzben liszt, kolbász, s van némi élesztője meg krumplija, s érez magában annyit az év első napján, hogy összegyúrjon egy tésztát, az már most is elkészítheti a töltött malackát. Ugyanakkor, ha valaki inkább pihenne elsején, vagy nincs minden összetevő otthon, akkor az utószilveszteri bulira is megsütheti. Garantáltan sikert arat majd ezzel a nassolnivalóval, s reméljük, a szerencsét is meghozza. 

Hozzávalók:

- 70 dkg BL80 liszt 

- 2 dl tej 

- 2 dl víz, amiben megfőzzük a burgonyát 

- 3 dkg élesztő 

- 16 g só 

- 12 g cukor 

- 1 közepes burgonya 

- 20 dkg füstölt kolbász

Bár elsőre talán nehéz feladatnak tűnhet, nincs nagy titok. Jól be kell dagasztani a tésztát, majd hagyni kell pihenni fél órát, ezután pedig 80 grammos gömböket kell készíteni belőle. A gombócoknak negyed óra pihenés elég, ezután ki kell lapítani azokat, s ráhelyezni a darált kolbászból készült golyót. A lapogatásnál figyeljünk, hogy középen hagyjuk vastagabbra a tésztát, hogy amikor becsomagoljuk a tölteléket, akkor mindenhol egyenletes legyen. 

A tésztát megtöltjük kolbásszal
Forrás: Fekete-Vadászi Erika/Heves Megyei Hírlap

Kreativitásunkat elővéve a maradék tésztából kiformáztuk a malacka fülét, orrát, a csillogó tekintetét pedig egy-egy szegfűszeggel oldottuk meg. Újabb 30 perc pihenés után pedig mehettek is a sütőbe, hogy 210 fokon aranybarnára süljenek a malackák, s más dolguk ne is maradjon, mint meghozni a szerencsét 2024-re. 

Fél óra pihenés után mehetnek is a sütőbe
Forrás: Fekete-Vadászi Erika/Heves Megyei Hírlap

 A mindmegette.hu receptje és videója Szabi a pék útmutatásaival segít az elkészítésben:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában