Keresztény egység

2024.01.19. 13:20

Vasárnap nyitják meg az ökumenikus imahetet, itt vannak az egri helyszínek

Egerben hagyományosan minden felekezet a saját templomában nyitja meg az imahetet január 21-én, vasárnap és kiadták a pontos egri helyszíneket.

Hornyák Réka

Az egri bazilika

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Január 21-én vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét Egerben is – adta hírül honlapján az Egri Főegyházmegye

Mint írják, az ökumenikus imahetet világszerte minden év januárjának harmadik hetében rendezik meg. A rendezvénysorozat célja, hogy a világ keresztény felekezetei közösen imádkozzanak a keresztények egységéért. Az idei évben az ökumenikus imahét országos nyitó istentisztelete január 21-én, vasárnap 19 órakor kezdődik Budapesten, a Szent István-bazilikában. Igét hirdet Steinbach József református püspök, szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros.

Az imahetet Egerben is vasárnap este nyitják meg, a Bazilikában, a fél hétkor kezdődő szentmisén. Ezt követően az első alkalom hétfőn délután öt órakor lesz a református templomban dr. Ternyák Csaba egri érsek igehirdetővel és Tóth Imre, református lelkész liturgiai vezetővel. 

  • Kedden délután öt órától a minorita templomban gyűlnek össze a hívek, ahol Aklan Béla Sándor evangélikus lelkész lesz az igehirdető és Cebula Pawel OFM Conv. plébános lesz a liturgiai vezető. 
  • Szerdán délután öt órakor az egri evangélikus templomban, Demkó Balázs görögkatolikus parókus igehirdetővel és Aklan Béla Sándor evangélikus lelkész liturgiai vezetővel lesz lehetőség imádkozni. 
  • Csütörtökön délután öt órától a ciszterci templomban Zentai László nyugalmazott baptista lelkész igehirdető és Füleczki István római katolikus templomigazgató liturgiai vezető lesz jelen. 
  • Pénteken délután öt órától a Szent II. János Pál Pápa Evangelizációs Központban gyűlnek össze a hívek, Ficzek László római katolikus plébános igehirdetővel és Ailer Gellért római katolikus plébános kormányzó liturgiai vezetővel. 
  • Végül pedig szombaton délután öt órakor a Bazilikában lehet közösen imádkozni Tóth Imre református lelkész igehirdetővel és Csizmadia István római katolikus plébános liturgiai vezetővel. 

Az idei ökumenikus imahét anyagát az afrikai Burkina Faso-i ökumenikus munkacsoport állította össze. Egy alapjaiban eltérő gazdasági, társadalmi és politikai viszonyok között élő, Krisztus evangéliumát kisebbségi helyzetben hirdető egyház az övék. Nagyon nehéz gazdasági és politikai viszonyok között kell az ott élőknek Krisztusról tanúskodniuk és honfitársaik életkörülményein segíteniük.

Az imahét jelmondata: "Szeresd Uradat, Istenedet… felebarátodat pedig, mint saját magadat” (Lk 10,27).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában