Együtt

2024.01.15. 17:25

Összefogtak a bodonyiak A falu mesteréért és beteg édesanyjáért, segítenek a bajban

Bodonyban egy emberként fogtak össze a helyiek, hogy mentsék Farkas István és beteg édesanyja értékeit, miután leégett a házuk. Újabb segítséget remélnek ahhoz, hogy A Falu mesterének és édesanyjának márciusig új hajlékot lehessen biztosítani.

Barta Katalin

Pillanatkép A falu mestere című filmből

Forrás: Média Mátra/YouTube

Portálunkon is beszámoltunk arról a tragikus tűzesetről, amely Bodonyban történt a napokban. A károsultakért mindent megtesznek a helyben élők. Ma Gál Tamás filmes szakember tett közzé egy felhívást közösségi oldalán, amelyet portálunkhoz is eljuttatott.

Ebben azt írja, „bizonyára a híradásokból már sokan tudják, hogy múlt hétfő este Bodonyban elektromos zárlat okozott tüzet egy fészerben, ami igen gyorsan átterjedt a lakóházra is, így a teljes tetőszerkezet megsemmisült. Az ott élőknek csak a menekülésre volt idejük. Az ingatlanban több helyiség kiégett, a mennyezet a tűzoltás következtében leszakadt, a berendezések, bútorok, elektromos eszközök nagy része pedig odalett. A ház lakatlan, Farkas István és beteg édesanyja a tél kellős közepén vált hajléktalanná. Ő az az István - a „Falu Mestere”, a Bodonyi Muzsikusok Estje főszervezője -, akiről két éve forgattam egy egész estés filmet.

Az a nyughatatlan ember, aki állandóan a közösségért dolgozik, szívén viseli a helyi hitéletet, akire bárki számíthat a környéken, ha segítségre van szüksége. Őszinte, talpraesett és céltudatos, egy tiszta lelkiismeretű, egyszerű ember. Le a kalappal, hogy ilyen óriási bajban is intézkedni tudott, és nem a kétségbeesés vezérelte. A helyiek rögtön a segítségére siettek.

A katolikus egyház átmeneti szállást biztosított nekik márciusig a bodonyi parókián. Pénteken pedig sokad magammal segítettük átköltöztetni őket, és menteni, amit még lehet. Érkeznek felajánlások, élelmiszerek, tüzelő – volt, aki főzött nekik. Megmutatta ez a pici közösség, hogy bajban számíthatnak egymásra. Az önkormányzat múlt héten bankszámlát nyitott, hogy aki tud és szeretne, akár pénzzel is támogathatja Istvánt és az édesanyját. Ugyanis márciustól már nem lesz hol lakniuk.

Én arra kérem Önöket, akár ismerősként vagy ismeretlenül, segítsenek ennek a családnak, akár tárgyi felajánlással, vagy az említett bankszámlára utalással. Bízom benne, hogy a helyi média szintén hozzájárul a felhívás terjesztésében.

Szeretnék egy jótékonysági vetítést is tartani Egerben, Gyöngyösön és Budapesten, ahol a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF) tavaly debütált diplomafilmemet mutatnám be (A Falu Mestere, 72 perc). Ehhez szeretnék segítséget kérni, akik termet tudnak biztosítani, valamint olyanokat, akik a szervezésben, a meghívásokban, a terjesztésben segítenek.”

A felhíváshoz Tamás csatolt néhány fotót a pénteki pakolás előtti állapotokról, valamint a hivatkozott film trailerét és néhány ajánlót is találnak itt: 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában