Ehető utóélet

2024.01.10. 16:37

Összerakható sajtszekér és az Őrnagy új sajtválogatása is lesz Szarvaskőben + fotók

Bornemissza Gergely és az Isten hozta őrnagy úr! ehető utóélete: egy szarvaskői kistermelő feldolgozza a helyi történelmet, sajtban.

Szabadi Martina Laura

Benkó Dániel, a szarvaskői sajtkészítő

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az Isten hozta őrnagy úr! című 1969-es filmből és az Egri csillagokból is merít egy szarvaskői kistermelő. A manufaktúrájából származó kézműves sajtok némelyike szarvaskői csipkebogyóval készül, vad körtefán füstölik őket és van amelyik Bornemissza Gergelyről kapta a nevét.

– Én úgy tudnám megfogalmazni, hogy megálmodtam Szarvaskő történelmét, csak mondjuk képek helyett sajtokban – mondja Benkó Dániel, aki 10 éve 4 tehénnel kezdte a sajtkészítést és a házi tej árusítását. Mára 17 jószág adja a tejet, amit automatából vásárolhatnak meg a helyi jellegzetességeket kínáló kicsi sajtüzletben.

HMM_0150
Helyi tematikájú sajtokat készített Benkó Dániel
Forrás:  Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

– Egy ismerősömtől kaptam évekkel ezelőtt egy sajtlexikont, ezt olvasva fogalmazódott meg a gondolat bennem, hogy olyat kellene alkotni, amivel be lehet kerülni egy ilyen kötetbe. Nyilván adta magát, hogy készítek csipkebogyó lekvárral töltött sajtot, hiszen a bogyós gyümölcsől híres a falu, szintén helyi jellemző a vadkörtefa, csak ezzel füstölünk. Különleges ízt ad, és a füstölés után azonnal fogyasztható a termék, mert nem okoz gyomorpanaszt – mesélte a kezdetekről, hozzátette, ezen túl is akart valami jellegzeteset, így helyi történetekben kezdett gondolkodni mikor készítette a sajtokat. 

HMM_0097
Vad körtefa füstöli a sajtokat Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Itt forgott anno az Isten hozta őrnagy úr! A színészlegendák mellett számos helyi statiszta is szerepelt a filmben. Ugye a Latinovits Zoltán által alakított őrnegy kissé megzizzen és őrült dobozolásba kezd az egész faluban, éppen ezért az Őrnagy dobozaihoz hasonlatosba került az Őrnagy sajtválogatása, hiszen „Dobozolni a legjobb a világon!”. Mindnyájuknak emléket szeretnék állítani ezzel. A Pyrker érsek szekere egy sajtból kirakható szekér, tulajdonképpen lapra szerelve vásárolható. Azon a történeten alapul, miszeritn a falun keresztül vezető út a szarvaskői szikláknál szinte járhatatlanná szűkült. A XIX. század derekán Pyrker érsek egy alkalommal Bélapátfalváról Eger felé menet Szarvaskőben négylovas szekérrel elakadt. Az érsek és kísérete szégyenszemre gyalogosan, az őszi hideg vízbe gázolva keltek át, szekerüket pedig a szarvaskői parasztok szedték szét, hozták át, majd szerelték újra össze a túloldalon. Aki megveszi a történetről elnevezett sajtot, az szétszedve átviszi a patakon és utána otthon összerakhatja – mesélte Benkó Dániel.

HMM_0054
Helyi terméket, alacsony ökolábnyommal készít Fotó: Huszár Márk/ Heves Megyei Hírlap

Készít Szarvaskői várkapitány sajtot illetve Turán vörösborral érlelt Bornemissza sajtot is, ami tulajdonképpen azon a szójátékon alapul, hogy a sajt nem issza be azonnal a bort.

Olyan érdekességeket akartam létrehozni, ami Szarvaskő hagyományaihoz kötődik, nem tömegáru, nem középszerű. Helyi alapanyagokból, minőséget alkotni minimális ökológiai lábnyommal, ez a célom. A Betyárok sajtja ezeket ötvözve az összefogás és a bajtársiasság elve mentén összefogásban készült egy helyi vállalkozóval a kolbásszal töltött sajtkülönlegesség – mutatta be a repertoárt a helyi termelő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában